Профил Зорана Милановића – како је текао његов пут до Пантовчака

Нови председник Хрватске биће Зоран Милановић који је у другом кругу избора победио Колинду Грабар Китаровић. Он је по професији правник, члан је СДП-а. На челу хрватске владе био је од децембра 2011. до јануара 2016. године.

Зоран Милановић, победник председничких избора у Хрватској, рођен је 30. октобра 1966. године у Загребу. Отац и мајка пореклом су му из Сиња и Сења.

Дипломирао је на правном факултету, након чега је добио посао у трговачком суду, а затим, 1993. године у Министарству спољних послова. 

Члан Социјалдемократске партије Хрватске постао је 1999. године. Након победе те партије за изборима 2000. године поверена у је комункација са НАТО-ом. Три године касније је постао помоћник министра спољних послова. 

Ипак, након што је ХДЗ победио на парламентарним изборима 2003. године, одлази са државних фукнција и посвећује се странци, где је заузимао неколико мање важних позиција. 

Међутим, имао је велике амбиције. Кандидовао се на изборној конвенцији странке 2007. године и постао председник СДП-а у конкуренцији Жељке Антуновић, Милана Бандића и Тонина Пицуле.

Након парламентарних избора 2007. године, први пут заузима своје место у хрватском Сабору. Током мандата био је председник Клуба посланика СДП-а и члан Одбора за Устав, Пословник и политички систем.

На 11. конвенцији СДП-а 10. маја 2008. године поново је изабран за председника Странке.

Године 2010. је склопио предизборни споразум СДП-а са Хрватском народном странком, ИДС и ХСУ познат као "Кукурику коалиција". Тај је блок на изборима 2011. године освојио апсолутну већину у Сабору.

То је омогућило Зорану Милановићу да постане премијер. На дужност је ступио 23. децембра.

Јавност у Србији највише га памти по затварању прелаза Батровци за теретни саобраћај 2015. године због мигрантске кризе. Након тога је Србија увела контрамете забранивши увоз робе из Хрватске.  

Хрватска је забранила и улазак возила са српским таблицама на њену територију али је под притиском ЕУ на крају одблокирала границу

Милановић је власт изгубио након парламентарних избора у новембру 2015. године. ХДЗ је направио коалицију са Мостом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво