Победа Милановића, Хрватска добија новог председника

Кандидат СДП-а Зоран Милановић победио је у другом кругу председничких избора у Хрватској, показују резултати са више од 99 одсто обрађених бирачких места.

На сајту државне изборне комисије Хрватске објављени су резултати са 6.523 од укупно 6.533 бирачка места. Према тим резултатима Зоран Милановић је освојио 1.034.222 гласa (52,70 одсто) а актуелна председница Колинда Грабар Китаровић 928.226 (47,30 одсто).

Зоран Милановић однео је победу у следећим жупанијама: Загребачкој, Крапинско-загорској, Вараждинској, Копривничко-крижевачкој, Бјеловарско-билогорској, Приморско-горанској, Истарској, Међимурској. Милановић је победио и у граду Загребу.

Колинди Грабар Китаровић припале су жупаније: Сисачко-мославачка, Карловачка, Личко-сењска, Вировитичко-подварска, Пожешко-славонска, Бродско-посавска, Задарска, Осијечко-барањска, Шибенско-книнска, Вуковарско-сријемска, Сплитско-далматинска, Дубровачко-неретванска. Она је победу однела и када је реч о гласовима из иностранства.

Претходно је, по затварању бирачких места објављена анкета Ипсоса према којој је Милановић освојио 53,22 одсто гласова а Колинда Грабар Китаровић 46,78 одсто.

Излазност је била нешто већа од 54 одсто. 

Право гласа имали су и држављани Хрватске у Србији. У другом кругу је, на два бирачка места у Србији, забележена већа излазност него у првом. 

На бирачком месту у амбасади у Београду гласало је 305 хрватских држављана, а у конзулату у Суботици, бирачко право остварило је 555 гласача.

За Колинду Грабар-Китаровић определило се 429 бирача у Србији, Зоран Милановић добио је 417 гласова, а неважећих је било 14 гласачких листића. 

Зоран Милановић је у победничком говору рекао да нећеделити грађане Хрватске и да ће сарађивати са извршном влашћу. Истакао је да зна да није свима по вољи али да је време за дијалог.  

Колинда Грабар Китаровић је честитала Милановићу и поручила да је Хрватској потребна стабилност

У првом кругу избора највише гласова добио је кандидат СДП-а Зоран Милановић а актуелна председница Колинда Грабар Китаровић освојила је 26,69 одсто. 

Треће место припало је независном кандидату и певачу Мирославу Шкору са 24,44 одсто гласова.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво