Читај ми!

МОЛ продаје деонице Ине?

Влада Мађарске наложила МОЛ-у да размотри продају деоница Ине. Налог уследио пошто је Хрватска расписала међународну потерницу за председником МОЛ-а Золтом Хернадијем, што је за мађарску компанију кршење закона ЕУ. Хернадија Загреб сумњичи за подмићивање Иве Санадера.

Мађарска влада дала је налог управи нафтне компаније МОЛ да направи ревизију портфеља компаније и да, ако је потребно, припреми неопходне кораке за продају акција хрватске Ине, преносе хрватски медији.

Нафтна компанија МОЛ саопштила је да хрватска власт расписивањем интерполове потернице и европског налога за хапшење за председником управе МОЛ-а Золтом Хернадијем крши закон Европске уније.

Хрватско тужилаштво сумњичи Хернадија да је с десет милиона евра подмитио бившег премијера Хрватске Ива Санадера да би МОЛ-у препустио управљачка права у хрватској Ини.

Црвена потерница интерпола и европски налог за хапшење расписани су у уторак, јер је Мађарска раније одбила да Хернадију уручи позив за испитивање у Хрватској.

"Начин на који хрватска власт сада поступа противречи наднационалном европском закону који прописује заједнички режим за целу ЕУ, а Хрватска је уласком у ЕУ одабрала да га поштује", саопштио је МОЛ, а преносе хрватски портали.

Из мађарске компаније наводе да унутрашњом истрагом нису открили никакве доказе кршења закона и најављују да ће се "свим законитим средствима борити против скандалозне акције покренуте против господина Хернадија и компаније".

Мађарски Мол власник је 49,1 одсто удела у Ини, а Хрватска има 44,84 одсто.

У случају "Ина-МОЛ" бивши хрватски премијер Иво Санадер због примања пет милиона евра мита осуђен је крајем прошле године неправоснажно на затворску казну.

Хернади је више пута одбио позив УСКОК-а да буде испитан у истрази, а пре десетак дана и мађарско тужилаштво одбило је захтев да се Хернади испита у случају "Ина - МОЛ", јер је, наводно, утврђено да он нема везе с подмићивањем. Мађарско тужилаштво је раније тврдило да га не могу испитати због заштите националних интереса.

Истрага против Хернадија у Хрватској прекинута је у децембру прошле године, али је поновно покренута по уласку у ЕУ када су, како је тада саопштио УСКОК, "створене нове претпоставке за осигурање присутности осумњичених током истраге".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво