Читај ми!

Борба са временом у Турској и Сирији – жена спасена након 203 сата испод рушевина, тло не мирује

Девети дан од катастрофалног земљотреса који је погодио Турску и Сирију. Више од 37.000 људи је погинуло, док су десетине хиљада повређене. Спасиоци и даље трагају за преживелима, али најављују да ће се спасилачке операције ускоро прекинути, јер ниске температуре готово да не дају шансу за преживљавање испод рушевина. МУП саопштио да Спасилачки тим Србије остаје у Турској докле год буде потребно. Грађани Србије од данас могу да помогну Сирији и слањем СМС поруке на број 1004. Тло не мирује, земљотрес јачине 4,8 јединица Рихтерове скале забележен је синоћ у Кахраманмарашу.

Девет дана од разорног потреса у Турској и Сирији, спасиоци и даље проналазе преживеле под рушевинама. Број погинулих премашио је 37.000, а тло и даље подрхтава.

Број жртава катастрофе века, како су је описале Уједињене нације, би могао да достигне 50.000.

Најмање 19.300 повређених у земљотресу налази се на лечењу у болницама у Турској, саопштило је Министарство здравља те земље. 

Уједињене нације упозоравају да се ближи крај спасавања преживелих и да је сада потребно обезбедити склоништа и храну жртвама земљотреса.

Стотине хиљада људи постали су бескућници у сред зиме. Сведочимо невероватним причама о преживелима испод рушевина.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага рекао је за РТС да је наде све мање након земљотреса и истакао да због западних санкција амбасада није у могућности да отвори наменски рачун за примање финансијске помоћи, тако да организује у својим просторијама прикупљање помоћи за сиријски народ.

Постоје ризици у обављању платног промета са Сиријом, а искључиво од пословне политике банака у Србији зависи да ли ће отворити рачун сиријским држављанима и реализовати трансакције, наводе из Народне банке Србије на питање о могућности отварања хуманитарних рачуна за помоћ Сирији након земљотреса.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво