Брегзит – једначина са више непознатих, иницијални шок на светским берзама

Ефекти резултата референдума у Британији унутар Европске уније тешко су предвидиви у овом тренутку, посебно с обзиром на то да је Британија и иначе имала посебан статус унутар Уније. Не само да се још не зна какве ће потезе Уједињено Краљевство и Брисел повући, већ је непознаница и ко ће наследити Камерона у Даунинг стриту. Стабилност фунте и међународног финансијског тржишта – питање за цео свет.

21.35 - После разговора са Камероном и Ангелом Меркел, председник САД Барак Обама рекао да је уверен да је Велика Британија посвећена томе да њен излазак из Европске уније буде у процесу "сређене транзиције".

19.40 - Амбасадор Србије у Великој Британији Огњен Прибићевић рекао је да ће Брегзит утицати на политички живот Уједињеног Краљевства и Европе, што ће се видети у наредним месецима и годинама.

19.25 - Референдум за независност Шкотске је веома вероватан након Брегзита, рекла је премијерка Шкотске Никола Стерџон, преноси Би-Би-Си

17.15 - Хиљаде људи потписале су петицију да Лондон прогласи независност. Иницијатор петиције каже да је Лондон космополитски град који треба да остане у срцу Европе, преноси Би-Би-Си.

16.50 - Председник Русије Владимир Путин рекао је да су Британци показали да "нико не жели да храни и субвенционише слабије економије". Његов амерички колега Барак Обама поручује да ће однос Лондона и Вашингтона остати исти.

Након 43 године Уједињено Краљевство ће, судећи по резултатима, напустити Европску унију. Изборна комисија је потврдила да је на референдуму победио Брегзит са 51,89 одсто гласова.

Медији пишу о четири могућа сценарија након што су Британци на референдуму изабрали да напусте Европску унију.

За сада, Велика Британија ће остати чланица Уније. Референдум, да подсетимо, није правно обавезујући, а британска влада нема обавезу да делује у складу са референдумском одлуком.

Међутим, највероватније је да ће британска влада активирати члан 50 Лисабонског споразума. Тада преостале чланице издају смернице, а Комисија преговара у њихово име. Да би излазак био потврђен, неопходно је да се квалификована већина држава изјасни "за".

Велика Британија ће морати да одлучи да ли жели да има однос са Унијом као Норвешка, Швајцарска или Турска, или ће покушати да за себе избори посебан статус.

Већина сматра да две године нису довољне за сређивање односа. Постоји могућност продужења тог рока, али неопходно је да се о тој куповини времена консензусом изјасне остале чланице.

Постоји још једна дилема – Дејвид Камерон је поручио да је Британији потребан нови премијер и најавио да подноси оставку. Ројтерс јавља да је његов могући наследник бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон.

Још једно велико питање које се поставља јесте стабилност фунте. Министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн саопштио је да су централне банке земаља из Групе седам економских сила света предузеле кораке за обезбеђење адекватне ликвидности на финансијским тржиштима после шока који је на берзама изазвала британска одлука о напуштању Европске уније.

И док је фунта забележила скок уочи референдума јер су анкете показивале да ће опција за останак у ЕУ победити, по објављивању првих резултата у корист Брегзита фунта је пала.

Агенција за оцену бонитета "Стандард и Пур" упозорила је да ће британска економија трпети последице, међу којима су и пад инвестиција и слабији привредни раст.

"Шокантно гласање Британаца за излазак из ЕУ доводи до бројних економских и политичких неизвесности које ће вероватно одвести Уједињено Краљевство у рецесију", рекао је британски економиста Семјел Томбс.

Члан Управног одбора Европске централне банке (ЕЦ) Евалд Новотни изјавио је да се тржишта у свету већ стабилизују после почетног суноврата изазваног одлуком Британије да напусти Европску унију, и оценио да је "паника била неоправдана".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара