Британија гласала за излазак из ЕУ

Британци су гласали за напуштање Европске уније. Фунта у драматичном паду после вести о исходу гласања. Забележена је рекордна излазност упркос тешким временским условима.

08.25 - За излазак из Уније 51,89 одсто за останак 48,11 одсто, показују коначни резултати, јавља Ројтерс.

08.00 - Велика Британија је сада на неистраженој територији, саопштено из кабинета премијера, који ускоро треба да се обрати.

07.45 - Шеф британске дипломатије поручио да ће Камерон и даље бити премијер. Лидер партије за независност позвао Камерона да поднесе оставку, поручивши да ће 23. јун бити запамћен као дан независности.

07.30 - Ово је тужан дан за Европску унију и Уједињено Краљевство, написао је немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер на Твитеру

07.05 - Британци изгласали излазак из ЕУ, јавља Би-Би Си.

06.50 - Чекају се извештаји из још 15 бирачких места. За излазак из ЕУ 16,4 милиона гласача, док је за останак у Унији 15,3 милиона.

06.25 - Шин Фејн тврди да је исход гласања на референдуму показатељ да је "британска влада изгубила мандат да представља политичке и економске интересе Северне Ирске", јавља Гардијан

06. 20 -  Фунта наставља да губи вредност. Тренутно је на најнижем нивоу од 1986. године. 

05.55 - Британија напушта ЕУ, процене су телевизија "Скај" и "Би-Би-Си".

04.00 - Британска фунта, после почетног раста, пала готово осам одсто у одмосу на дилар. што је највећи дневни пад те валуте још од 2008. године, јавља Гардијан.  

03.00 - Референдумска трка за сада делује неизвесно, мада је тек мањи број бирачких места обрађен. И док у Енглеској и Велсу води опција за напуштање Уније, у Северној Ирској и Шкотској грађани су се радије опредељивали за останак.

02.30 - Резултати гласања полако пристижу. За сада је у предности опција за напуштање ЕУ за око 15.000 гласова, али тек се чекају резултати из 369 изборних јединица. "Добићемо рат чак и ако не победимо вечерас", поручује Најџел Фараж.

01.55 - За останак у ЕУ гласале области Фојл у Северној Ирској (78,3) и Острва Сили (56,4 одсто), објавио је Би-Би-Си. За напуштање ЕУ гласали грађани Свиндона (54,7) и Броксбурна (66,3 одсто).

01.20 - Резултати у Сандерленду: За напуштање ЕУ - 82.394, за останак у ЕУ - 51.930. На основу пребројаних пет бирачких јединица опција за излазак из ЕУ води што је изазвало пад фунте.

01.00 - Резултати у Њукаслу: За останак у ЕУ гласало 65.404 гласача а против 63.598. Опција за останак у ЕУ победила је и на Оркнијским острвима.

00.40 - Опција за останак у ЕУ освојила 19.322 гласа на Гибралтару а опција против освојила је 823 гласа, преоноси Ројтерс. То је прва пребројана изборна јединица од укупно 382.

23.40 - Анкета истраживачке фирме Ипсос-Мори: За останак у ЕУ гласало 54 одсто Британаца, преноси Ројтерс.

23.05 - Анкета маркетиншке агенције YouGov показује да је 52 одсто Британаца гласало за останак у ЕУ, преноси Ројтерс. Најџел Фараж који је предводио најтврђу опцију за излазак из ЕУ изјавио је да се стиче утисак да ће Британија остати у Унији.

23.00 - Затворена бирачка места у Британији.

22.25 - Нека бирачка места на југоистоку Енглеске затворена су раније због обилних падавина.

22.00 - Остало је још сат времена до затварања биралишта у Великој Британији. 

Право гласа имало је више од 46 милиона бирача, а референдумско питање гласило је: "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?"

На биралишта су изашли британски и ирски држављани, као и држављани Комонвелта који имају пребивалиште у Уједињеном Краљевству.

Гласали су и држављани Велике Британије у иностранству који се последњих 15 година налазе на ирачким списковима. Право гласа овог пута имали су и грађани Гибралтара – њих 83,65 одсто је то право и искористило.

Вредност фунте порасла је после затварања гласачких места на референдуму о изласку Велике Британије из ЕУ, пошто су се појавиле назнаке победе присталице останка, пренела је телевизија Скај њуз.

Међутим, како су почели да стижу резултати о вођству опције за излазак из ЕУ, забележен је драстичан пад фунте.

Кључна питања у кампањи била су економија и имиграција, при чему је свака од страна оптуживала ону другу за распиривање страха.

На јавно мњење утицао је и трагичан догађај у завршници кампање када је Џо Кокс, проевропска посланица опозиционих лабуриста, убијена док се припремала да одржи састанак са бирачима у Бристолу.

Више од 80 евроскептичних, конзервативних посланика, укључујући све министре, затражили су од премијера Дејвида Камерона да остане премијер без обзира на резултат.

Из Брисела су у претходном периоду више пута стизале поруке упозорења на последице британског изласка из Уније по обе стране, а председник Европског савета Доналд Туск каже да би Брегзит "могао да буде почетак деструкције не само ЕУ, већ и целокупне западне политичке цивилизације".

Финансијски консултант из Лондона Небојша Катић верује да би у сценарију изласка Британија себе позиционирала као неку врсту Сингапура у Европи.

"Да би покушала да привуче капитал, да би пореске стопе биле додатно снижене иако су најниже у развијеном делу ЕУ, и да би вероватно Британија успела да поправи своју позицију", рекао је Катић.

Поједини историчари би рекли: Брегзит је покушај демократизације и протест Британаца против бриселске елите.

"Не би требало да посматрамо ван контекста - онога што се дешава у Грчкој, Шпанији, чак и у Француској и Пољској, на делу је покушај европских народа да врате суверенитет. Не може се све тумачити економијом", истиче историчар Милош Ковић.

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак у тадашњој Европској економској заједници.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво