Сутра састанак шефова дипломатија земаља оснивача ЕУ

Шефови дипломатија шест земаља оснивача Европске уније састаће се сутра у Берлину где ће разговарати о последицама референдума о изласку Велике Британије из ЕУ, саопштило је немачко Министарство иностраних послова. Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да ће се државе ЕУ састати без Велике Британије на самиту следеће недеље и да ће разговарати о будућности након што су Британци на референдуму изгласали излазак из Уније. Такође, у уторак ће бити одржано ванредно заседање ЕП.

"Немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер примиће сутра, 25. јуна колеге из Француске (Жан-Марка Ероа), Холандије (Берта Кундерса), Италије (Паола Дјентилонија), Белгије (Дидијеа Рејндерса) и Луксембурга (Жана Аселборна) с којима ће разговарати о актуелним политичким темама", наводи се у саопштењу.

Агенција АП јавила је да је реч о традиционалним разговорима шест земаља оснивача које ће размотрити "актуелне европске политичке теме", саопштено је у Берлину.

Туск је рекао у Бриселу да је ЕУ "одлучна да задржи своје јединство на 27" држава, додајући да је уверен у будућност Уније.

"Оно што те не убије, чини те јачим", рекао је Туск.

У уторак ванредно заседање Европског парламента

Европски парламент одржаће у уторак ванредно заседање на којем ће се расправљати о следећим корацима после гласања Британаца за излазак из Европске уније, изјавио је у Бриселу председник тог парламента Мартин Шулц.

Лидери водећих политичких група у Европском парлементу састали су се данас у Бриселу одмах после објављивања резултата британског референдума.

На том састанку је договорено да у уторак буде седница на којој ће се одредити "наредни кораци у процедури 'развода' Велике Британије и ЕУ", рекао је Шулц.

Европски парламент, као једна од институција ЕУ, треба да усвоји будући споразум о повлачењу Велике Британије из ЕУ. Од укупно 751 посланика, Велика Британија има 73.

Шулц је раније данас изразио очекивање да ће убрзо почети преговори о томе.

За излазак из ЕУ гласало је скоро 52 одсто Британаца, како би преузели већу контролу над економијом и границама Велике Британије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара