Хан: Вероватно ћу напустити овај положај, али остајем посвећен региону

Председница Владе Ана Брнабић састала се са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом. И док је премијерка поручила да "није до нас када ћемо постати чланица ЕУ, али да јесте колико ћемо брзо постати европска Србија", Хан је истакао да остаје посвећен овом региону.

Јоханес Хан је, након разговора са премијерком Аном Брнабић, на заједничкој конференцији за медије, подсетио да је Европска комисија под председавањем Жан Клод Јункера била посвећена региону и да се у то време много тога постигло, али да "недавни догађаји" бацају сенку на тај напредак.

Према његовим речима 2018. је била година важних прекретница, а 2019. година напретка.

"Вероватно ћу напустити овај положај, али остаћу посвећен региону какав год био мој посао. Потребно је да постоји институционални континуитет и председница наредне Европске комисије Урсула фон дер Лајен биће посвећена и решена је да ради на европској перспективи Западног Балкана", рекао је Хан.

Он је као пример за помаке навео споразум о смањењу трошкова роминга, оценивши да је то важна прекретница у изградњи добросуседских односа.

Европски комесар за проширење је истакао и да је дијалог Београда и Приштине кључни елемент за даљи напредак целокупног региона и подвукао неопходност да се пронађе трајно решење.

Што се пута Србије у ЕУ тиче, подсетио је да је отворено 17 поглавља, да су два привремено затворена и да то не показује само доследан напредак Србије ка чланству, већ представља и подсетник да нова Комисија не сме да изгуби регион из фокуса.

Пренео је да је са премијерком разговарао о бројним темама, посебно рекавши да препоруке Извештаја о напретку треба да буду приоритет влади како би Србија наставила напредак ка чланству у ЕУ.

Хан је рекао да очекује да ће ускоро доћи до избора на КиМ који ће променити политичку ситуацију и да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен током септембра.

Премијерка Ана Брнабић је поручила да Србија остаје посвећена европском путу, али да разуме изазове са којима се Европска унија суочава, а разуме и шта Србија треба да уради да би напредовала.

"Није наше када ћемо постати чланица ЕУ, али је до нас колико ћемо брзо постати европска Србија", рекла је Брнабићева.

Брнабић: Ускоро састанак радне групе

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће у наредном периоду, када то буде одговарало медијским и новинарским удружењима, организовати састанак радне групе да би се размотрила три спорна питања у Нацрту Медијске стратегије око којих је дошло до неспоразума.

Медијска стратегија неће бити послата на усвајање без договора, разговора, консултација са медијским и новинарским удружењима, без да сви транспаретно знају шта мењамо, која је логика промена и да се у што већој мери сложимо око Нацрта, рекла је Брнабићева.

Јоханес Хан је поздравио "све иницијативе које се односе на медијску старегију".

"Неопходно је наставити рад на медијској стратегији. Када будемо добили коначни нацрт даћемо своје коментаре на то. Медијска стратегија ће морати потом да се спроведе и то је важније од доброг нацрта, и биће успешна само ако допринесе напретку у условима рада медија. Плуралистичка медијска сцена потребна је Србији", истакао је Хан.

Рекао је и да парламент треба да буде место за политичку дебату, те је подвукао важност међустраначког дијалога у скупштини, поздрављајући прве кораке предузете у том смеру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара