Таковска 10 - како власт и опозиција виде посету председника Сија и гласања у УН и Савету Европе

После посете кинеског председника, а пред гласањa о резолуцији о Сребреници у УН и пријему такозване "Републике Косово“ у Савет Европе представници власти и опозиције имају различите погледе. Слажу се да је резолуција о Сребреници штетна и да Приштина не заслужује место у Савету Европе. Посету кинеског председника оцењују различито, док је Владимир Орлић и Ђорђе Милићевић виде као нови замајац у односима две земље, Мирослав Алексић и Борко Стефановић питају да ли је то у најбољем интересу грађана.

Говорећи о значају посете кинеског председника Сија Србији и резулатима које ће донети Споразум о заједничкој будућности, Владимир Орлић из Српске напредне странке каже да су у тој странци поносни што Србија води независну и коегзистентну политику.

"Као слободна и суверена земља поносни смо што имамо челично пријатељство са Кином. Направили смо фантастичне ствари: инвестиције у Смедереву и Бору које су сачувале и повећали радна места, нашлии решење за дуг од 1,2 милијарде, а добили смо и улагања кроз инвестиције од још 2 милијарде. Добили смо само много важних и добрих ствари, а сви у свету вас поштују када виде да водите рачуна о својим интересима", рекао је Орлић у емисији Таковска 10.

Орлић каже да је стратешко опредељење Србије ЕУ и да је то јасно.

"Наше финансије су данас као у апотеци, увели смо ред. И када је реч о спољном дугу он је дупло мањи од француског и италијанског", рекао је представник СНС-а.

Није Србија потребна Кини, Кина је потребна нама

Корист од посете Сија имаће пре свега грађани Србије, тврди Ђорђе Милићевић из Социјалистичке партије Србије.

"Пре свега захваљујући пријатељству и уважавању два председника. Резултате ове посете моћи ћемо да сагледамо у годинама и деценијама које долазе. Наш извоз у Кину је повеђан 140 пута. Преко 95 одсто производа које извозимо у Кину биће ослобођени царинских тарифа", рекао је Милићевић.

Он је рекао да је и ова посета потврда самосталности и независности наше земље у вођењу спољне политике. 

"Није Србија потребна Кини, Кина је потребна нама, и имати такву једну економску силу за пријатеља, земљу чланицу СБ која увек штити наше интересе, немерљиво је", нагласио је Милићевић. 

Свака политика треба да има у фокусу наше грађане

Мирослав Алексић из Народног покрета Србије каже да свака политика треба да има у фокусу грађане Србије.

"Није спорно да Србија треба да гради добре односе са великим силама, али то треба да буде на корист грађана Србије. Споразум о слободној трговини је у директној супротности са тежњама Србије да се прикључи ЕУ, што указује на једно лутање у спољној политици", рекао је Алексић.

Каже да је све, и добро и лоше, што се дешава у земљи последњих 12 година одговорност власти, а да сувереност једне земље чине и чисте земља и вода.

"Кинези су инвестирали у своје интересе, копају наше злато и плаћају најмању рудну ренту. Али нису само кинеске инвестиције спорне, шта је са метроом, литијумом, пругама и другим инфраструктурним пројектима. Грађење путева и пруга је пожељно и добро, али ми их плаћамо 2-3 пута скупље него што би требало", тврди Алексић.

Сматра да Србија има много начина да буде успешна и просперитентна, пре свега ако се улаже у домаћу привреду.

Борко Стефановић из Странке слободе и правде каже да ће посета кинеског председика Сија имати дубоке последице.

"Нико у свету неће вам рећи да није нормално да примите срдачно председника највеће економске силе. Али последице те посете ће бити и економске и политичке. Нејасно је шта значи Споразум о  заједничкој будућности. Направили смо меморандуме о разумевању, али оно што може да се реализује је да Кина извози 4,5 милијарде у Србију а ми мање од 1,5 милијарду и то пре свега у сировинама - руду и дрво", рекао је Стефановић.

Поред тога, сматра и да је наша земља послала поруку да ми немамо јасну спољну политику.

"Шта значи 38 меморандума о разумевању, то нису споразуми већ намере. Кинеске инвестиције су искључиво резултат нашег задуживања према Кини и извоз наших сировина од стране кинеских инвеститора у Бору и смедеревској железари. Ова власт је зауставила евроинтеграције, али оног тренутка ако ова земља уђе у ЕУ и заједничка будућност и сви ти меморандуми отићи ће у заборав", тврди Стефановић.

Резолуција о Сребреници штетна, Косову нема места у Савету Европе

Што се тиче Резолуције о Сребреници коју поједине земље желе да прогурају у Уједињеним нацијама Владимир Орлић каже да се наша земља супротставила томе као ниједна земља - показујући своју слободу, сувереност и независност.

"Супротставили смо се толико да су више пута морали да мењају планове. А што се тиче прихватања чланства Косова у међународним организацијама, за разлику од нас, многи из опозиције су на то пристали од Маринике Тепић до Павла Грбовића", каже Орлић.

Борко Стефановић подсећа да је у скупштини Србије изгласана Декларација о Сребреници која је обавезујућа за све.

"Што се тиче Савета Европе ми смо рекли да Косово не заслужује место у том телу јер не испуњава никакве услове, почев од тога да није држава. Ми никада не треба да признамо независност Косова и то смо хиљаду пута рекли", каже Стефановић.

За Резолуцију о Сребреници каже да је штетна и да не доприноси помирењу, иако у тексту нема дела о колективној кривици српског народа.

Ђорђе Милићевић каже да је Бриселски споразум био неповољан али да је купио време да се фокусирамо пре свега на економију.

"Што се тиче Резолуције о Сребреници она је илегална, јер је донета мимо одлука председништва БиХ. А предлагачи су Холандија и Руанда што је додатно срамно. Први пут би се у Генаралној скупштини УН расправљало о резолуцији која нема сагласност конститутивних народа", каже Милићевић.

И Мирослав Алексић каже да је Резолуција о Сребреници штетна и питање је како смо се уопште нашли у тој ситуацији.

"Бојим се да смо изгубили пуно времена да нађемо стратешке партнере и волео бих да се та резолуција не изгласа", сматра Алексић.

Што се тиче чланства Косова у Савету Европе каже да је то последица погрешне политике према КиМ.

"Прихватањем немачко-француског плана и Охридског споразума Александар Вучић је де факто признао Косово и у наредне две године видећемо пријем и у Унеско и у НАТО, а највише због тога трпе грађани на КиМ", казао је Алексић.

Потребан јасан став свих о најважнијим државним питањима

У закључним оценама у емисији Таковска 10 Борко Стефановић каже да су они јасно рекли да су против Косова у СЕ и да је Резолуција о Сребреници штетна, али да се из власти само чује да су они непријатељи државе.

Мирослав Алексић каже да је важно да опозиционе странке имају јасан став о овим питањима.

Ђорђе Милићевић каже да су у СПС-у поносни на дипломатску офанзиву која се води и када је реч о Резолуцији о Сребреници и о чланству Косова у СЕ, али да нам је потребно јединство о најважнијим државним питањима.

Владимир Орлић каже да је председник Србије позвао све да учествују у одбрани управо тих најважнијих државних питања, а да се зна какав су одговор добили.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије