Мајска платформа нова иницијатива за борбу против насиља, како изаћи из "црвене зоне"

Мајска платформа је нова иницијатива која је окупила 40 представника академске и грађанске јавности, који ће у наредним месецима понудити решења за системске промене и ефикаснију борбу против насиља.

Стварност нас свакодневно подсећа да проблем насиља у школама нисмо решили. Зато предлажу враћање на школу као добру заједницу, каква је некада била. Строге казне, сматрају, само привремено гасе пожар.

"Оне ће само удаљавати наставнике, ученике и родитеље, и ствараће услове за нове тензије, тако да ми предлажемо да се ипак окренемо у другом правцу и размишљамо како да ревитализујемо школу као место где ће наставници, не са страхом да ће неко да их злоставља, и ученици доћи са идејом да је то добро место где ће учити и припремати се за неки будући живот", каже Александар Бауцал, професор Филозофског факултета у Београду и координатор Радне групе за образовање.

Тврди да смо у дубокој црвеној зони насиља. Наук нисмо извукли ни после трагедија у мају прошле године.

"Од 2000. године до данас, ми смо имали 11 неких сличних случајева. Велики број истраживања указују да је лака доступност ватреног оружја заправо један од важних фактора који омогућавају да долази до оваквих догађаја", наводи координатор Радне групе за сектор безбедности Предраг Петровић.

Одговор на питање шта може и мора да се уради да се сличне трагедије не понове, стручњаци виде у унапређењу рада у образовању, социјалној заштити, правосуђу, медијима, сектору безбедности, менталном здрављу.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије