Завршен Самит у Трсту, потписан Уговор о Транспортној заједници

Четврти Самит лидера западног Балкана, који се организује у оквиру Берлинског процеса, завршен је потписивањем Уговора о Транспортној у Трсту. Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је на Самиту да сви морају да размишљају победнички, јер ће само тако цео регион "добити".

Главна порука самита било је јачање регионалне сарадње, односно повезивања на западном Балкану, као кључном елементу за убрзање европских интеграционих процеса региона, јачање економске сарадње, превасходно у области сектора малих и средњих предузећа, ИТ сектора, науке...

"Сви морамо да размишаљмо победнички. То је вин-вин ситуација. Морамо да превазиђемо ситуацију да један добија, а други губи. Морамо да размишљамо да сви добијамо", рекла је премијерка Ана Брнабић, обраћајући се учесницима Самита.

Премијерка је истакла да је Србија посвећена регионалној сарадњи и да ће, након тешких економских мера, наставити са фискалном консолидацијом и јачањем свог економског раста.

"То је немогуће без регионалне стабилности и сарадње. Ми (у Берлинском процесу) градимо везе између земаља. Посебно мислим на повезивање младих. Треба да се усредсредимо на позитивне ствари", истакла је Брнабићева.

Како је констатовала то ће нас све заједно покренути напред.

"То је најважније и то је веће од политике", рекла је Брнабићева.

Премијерка Србије нагласила је да жели да са својим колегама из других држава ради на повезивању локалних самоуправа и између земаља како би заједно покренули локални економски развој и привукли инвеститоре.

Посебно је истакла да земље Западног Балкана повезује дигитализација и да је то кључ успеха за наш регион.

Према њеним речима, све нас повезује дигитализација, односно то је једина веза која може да нам помогне да као регион напредујемо.

Председница Владе је, у том контексту, подвукла значај охрабривања младих.

"Они имају предузетничку енергију и зато морамо да охрабрујемо оснивање стартап компанија и иновационе делатности. То је развојна шанса наше земље, у којој млади виде своју шансу", поручила је Брнабићева.

У оквиру Самита лидера Западног Балкана одржан је састанак са највишим званичницима Италије, Француске, Немачке и Велике Британије. 

Брнабићевој је Самит био прва званична активност у иностранству откако је ступила на ту функцију.

Премијерка је, на састанцима са немачком канцеларком Ангелом Меркел, европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, представницима Европске инвестиционе банке и Светске банке, као и премијерима Македоније и Словеније Зораном Заевим и Миром Цераром, као и на састанку свих лидера, поручила да је Србија много урадила у претходних неколико година на стварању повољне инвестиционе климе у земљи, јачањем економске и политичке стабилности.

Како је истакла, фискална консолидација и макроекономске реформе омогућиле су да српска економије крене узлазном путањом, али, подвукла је, то није довољно и треба радити још како би наша земља напредовала брже ка друштву развијених европских земаља.

Српска делегација потписала је са Европском инвестиционом банком последњи уговор за реконструкцију четири клиничка центра у Србији, а саговорници су се сагласили да је покретање предузетништва веома значајно за наставак реформи.

И представници Светске банке оценили су позитивно реформске кораке Србије, и најавиле да ће ове календарске године одобрити Србији новац за пројекте унапређења развоја деце у раном детињству, као и за деловање у случајевима проглашења ванредне ситуације.

Из Светске банке су поручили да би фокус нове српске владе требало да буде и на реформи јавног сектора, како би приватни сектор постао мотор развоја наше земље.

Уочи почетка састанка, Брнабићева је на заједничко фотографисање изашла "ћаскајући" са канцеларком Немачке Ангелом Меркел, да би на постољу стајала поред високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је на састанку да је уверен да ће се постићи консензус да седиште Секретаријата Транспортне заједнице буде у Београду.

Берлински процес се одржава сваке године од 2014. (Берлин 2014, Беч 2015, Париз 2016. и Трст 2017).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара