Читај ми!

Ко је био Хосеин Амир Абдолахијан – школовани дипломата и амбасадор

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, који је погинуо у хеликоптерској несрећи са председником Ирана Ебрахимом Раисијем, обављао је ту функцију од 2021. године. Пре тога обављао је високе функције у иранској власти. У посети Београду био је 2022. године када је истакао да Србија и Иран имају добру сарадњу и нагласио да Иран подржава поштовање територијалног интегритета Србије.

Хосеин Амир Абдолахијан рођен је 1964. године у Дамгану. На Универзитету у Техерану дипломирао је дипломатске односе, где је касније стекао и мастер и докторску диплому из исте области.

У иранској администрацији обављао је бројне функције. Пре именовања за шефа дипломатије, био је специјални асистент председника иранског парламента за међународна питања и генерални директор Исламске саветодавне скупштине за међународна питања.

Био је и на важним функцијама у организацијама за подршку Палестини, а подржавао је и Покрет отпора који је повезан са Хезболахом.

Од 2007. до 2010. био је амбасадор Ирана у Бахреину за време мандата Махмуда Ахмадинеџада.

За заменика шефа дипломатије за арапска и афричка питања именован је 2011. године, а на тој функцији се задржао до 2016.

Био је у блиским односима са Касемом Солејманијем, једним од најутицајнијих иранских генерала који је почетком 2020. године убијен у нападу америчких дронова на Багдад.

За министра спољних послова изабран је 2021. године. Одржао је пет рунди дијалога са Саудијском Арабијом с којом је Иран прекинуо дипломатске везе 2016. године.

Након дугих разговора обе стране су навеле да су отворене за више дијалога.

Посета Београду

У посети Београду био је у децембру 2022. године и тада се састао са председником Србије Александром Вучићем, али и са тадашњом премијерком Аном Брнабић и тадашњим министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Том приликом је истакао како Србија и Иран имају добру билатералну, политичку, али и сарадњу на пољу парламентарних односа и нагласио да Иран подржава поштовање територијалног интегритета свих земаља, због чега инсистира на очувању тог интегритета и националних интереса Србије.

Посету Београду обављао је током протеста у Ирану. У интервјуу који је тада дао за РТС навео је да иранска влада разматра захтеве са тих протеста, али да су се страни фактори умешали у покушају да мирољубиве захтеве претворе у немире и терористичке акције.

Хосеин Амир Абдолахијан оставио је иза себе супругу, сина и кћерку.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије