Вучић разговарао са високим званицама

Председник Србије Александар Вучић имао је билатералне састанке са представницима бројних држава и организација. Три су кључне ствари у тим разговорима – очување мира и стабилности, унапређење регионалне сарадње и конкретизација економске сарадње, рекао је Вучић.

12.50 – Вучић је изјавио да је за два дана одржао 21 билатерални сусрет са страним званичницима и представницима организација, а да су три кључне ствари у тим разговорима – очување мира и стабилности, унапређење регионалне сарадње и конкретизација економске сарадње.

11.45 – Председник Србије завршио је низ билатералних сусрета састанком са замеником помоћника државног секретара САД Брајаном Хојтом Јием.

11.10 – Вучић се састао са црногорским колегом Филипом Вујановићем.

10.45 – Председник Србије разговарао је са председником Посланичког дома Марока Хабибом ел Малкијем. 

10.10 – Александар Вучић састао се са генералним секретаром Организације Уговора о колективној безбедности – ОДКБ Јуријем Хачутаровим.

09.35 – Председник Македоније Ђорђе Иванов разговара са Вучићем.

09.10 – Председник Србије се састао и са председником Велике народне скупштине Турске Исмаилом Кахраманом.

08.20 – Председник Вучић и специјални изасланик СР Немачке Герхард Шредер разговарају на радном доручку.

Низ билатералних састанака у Вили "Мир" Вучић је започео радним доручком са специјалним изаслаником Владе СР Немачке и бившим канцеларом те земље Герхардом Шредером.

Вучић је навео да је веома важно да Немачка, као водећа земља Европске уније, подржава интеграцију земаља Западног Балкана. Захвалио је Шредеру на присуству свечаној церемонији, истакавши да слањем тако високог представника Немачка показује своје интересовање како за Србију, тако и за читав регион. 

Немачки изасланик је новинарима рекао да је са Вучићем разговарао о међународној политици и ситуацији у региону и истакао да је Србија стуб стабилности у региону.

У девет часова Вучића се састао са председником Велике народне скупштине Турске Исмаилом Кахраманом. Вучић је рекао да односи две земље иду узлазном линијом и да могу бити много бољи у будућности. Кахраман је позвао Вучића да присуствује светском форуму о нафти који се у јулу одржава у Истанбулу. Он је такође истакао да Турска страна припрема посету председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији.

"Србија је како за Турску, тако и за читав регион, веома важна земља. Желимо да развијамо наше економске односе и да што већи број турских бизнисмена инвестира у вашој земљи", нагласио је Кахраман и додао да је велико интересовање турске пословне заједнице за инвестирање у Србији, поготову у области инфраструктуре. Он је председнику Вучићу захвалио на личној подршци турским инвеститорима.

У 9.30 на разговор са Вучићем стигао је и председник Македоније Ђорђе Иванов. Вучић је у разговору са председником Македоније истакао да је неопходно јачати и трговинску размену две земље, као и економске везе, сарадњу у области културе и спорта.

Иванов је нагласио да је за Македонију Србија важан трговински партнер и да би било значајно разматрати сарадњу на енергетском позвезивању, али и унапређењу друмског и железничког саобраћаја, користећи при том могућности које пружа формат Кина-ЦИЕЗ (Кина и земље централне и источне Европе). 

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Македоније Никола Димитров, који је Вучићу пренео честитке премијера Зајева и македонске владе.  

Председник Србије истакао је у разговору са генералним секретаром Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Јуријем Хачутаровим да Србија учествујући у раду Парламентарне скупштине ОДКБ као посматрач, жели да пружи допринос миру и безбедности у свету, као што водећи одговорну регионалну политику чува мир и безбедност на Западном Балкану.

Вучић је истакао и да Србија, која остаје војно неутрална земља, жели да унапреди сарадњу са ОДКБ, као и билатералне односе са чланицама те организације, захваливши што је ОДКБ на тако високом нивоу био заступљен на јучерашњој свечаности. Хачутаров је изразио поштовање према одлуци Србије да остане војно неутрална. 

Председник Вучић је разговарао и са председником Посланичког дома Краљевине Мароко Хабибом ел Малкијем, коме је захвалио на честиткама и посвећености коју су показали слањем високе делегације у Београд. Он је истакао да Србију и Мароко везује вишедеценијско пријатељство, нагласивши да је јуче обележено 60. година дипломатских односа две земље.

Ел Малики је истакао да политичка воља за сарадњу две земље постоји и изнео предлог за увођење директне линије између Београда и Казабланке. 

Хабиб ел Малики пренео је честитке мароканског краља на новој функцији и пожелео председнику Вучићу наставак успешног пута Србије.

Уследио је сусрет са председником Црне Горе Филипом Вујановићем. Разговарано је о ситуацији у региону и неопходности јачања економске сарадње две земље.

Вучић је истакао је да је Србија заинтересована за заједничке пројекте са Црном Гором, нарочито на обнови железничке пруге Београд - Бар и изградњи ауто-пута између та два града. Као први спољнотрговински партнер Црној Гори, Србија сматра веома значајним скоро потписивање Меморандума о разумевању о економској сарадњи на трећим тржиштима.

Вујановић истакао је важност добросуседских односа ради одржања стабилности региона Западног Балкана. 

Председник Србије завршио је низ билатералних сусрета састанком са замеником помоћника државног секретара САД Брајаном Хојтом Јием.

Током сусрета, Вучић је Хојт Јиу пожелео добродошлицу, а Хојт Ји му је пожело добро јутро на српском језику.

У саопштењу са састанка наведено је да је Вучић у разговару са Хојт Јием истакао да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење укупних билатералних односа са САД и нагласио важност посете Вашингтону и сусрета са потпредседником САД Мајклом Пенсом. 

Хојт Ји је честитао Вучићу на новој функцији, истакавши да нема прогреса без мира и стабилности и изразио наду да ће се односи у региону развијати у том правцу. 

Вучић је и јуче одржао низ билатералних састанака са званицама које су увече присуствовале свечаности поводом инаугурације председника Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара