Свечаност поводом инаугурације председника Александра Вучића

У Палати "Србија" у Београду одржана је свечаност поводом инаугурације Александра Вучића за председника Србије. Свечаном пријему присуствовао је велики број гостију – високе светске званице, представници региона, као и бројни домаћи гости из јавног живота. Организатори наводе да је то највеће окупљање страних званичника у последње четири деценије.

21.30 – Пријем је завршен, а званице са свечаности носе поклоне – књиге о римским императорима, урамљене фотографије са председником Србије и његовом супругом и пакете са производима који имају српски печат.

21.15 – Гости дегустирају вина домаће производње. Више од 100 винара добровољно се пријавило да представи своје производе.

21.00 – Госте у салонима дочекују глумци који представљају ликове из својих крајева. Презентују се Јужна и Источна Србија, Војводина, Шумадија, Косово и Метохија и Београд. Посетиоце је дочекао и глумац који тумачи лик Николе Тесле.

20.50 – Вучић повео званице у шетњу кроз изложбене салоне, где је представљена историја Србије кроз регионе. 

20.45 – Трубачи Дејана Петровића затварају свечани програм песмама "Вртешка" и "Вртлог".

20.20 – Извођењем песме "Ово је Србија" почео је свечани програм.

20.10 – Председник Александар Вучић се на почетку обраћања захвалио гостима и грађанима Србије, истичући да је "Србија земља добрих и храбрих људи, некад и претерано храбрих". 

20.05 – Хор од више стотина деце интонира химну "Боже правде".

19.55 – Заједничко фотографисање високих званица са новим председником Србије.

19.40 – Ступање на дужност председнику Вучићу честитали су и потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин, заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, као и колеге из региона, међу којима чланови Председништва БиХ, председница Хрватске, председник Македоније, Црне Горе и други.

19.05 – Председнику Александру Вучићу честитке упућују и званице из иностранства. Међу првима је честитао премијер Мађарске Виктор Орбан, а дошао је и заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји.

18.50 – Три бивша председника Србије, Томислав Николић, Милан Милутиновић и Зоран Лилић, заједно су дошла на инаугурацију новог шефа државе.

18.40 – Осим домаћих и светских званичника, свечаном пријему присуствују и бројни познати спортисти и уметници из земље и света, међу којима и Рејф Фајнс.

18.30 – Александар Вучић са супругом Тамаром стао на позицију где прима честитке. Прво имају прилику да честитају домаће звaнице.

18.10 – Долазе гости на свечаност у Палати "Србија".

Свечаност поводом ступања на дужност председника Александра Вучића у Палати "Србија" окупила је око 5.000 званица. Госте је дочекивао председник Вучић са супругом Тамаром, након чега је уследило певање химне "Боже правде", а председник Србије се обратио присутнима.

Вучић је угостио високе светске званичнике, највише представнике земаља из региона, као и домаће званице, међу којима су били и познати глумци, спортисти, уметници.

"Мењамо се, храбро идемо из митологије у будућност", основна је порука коју је у свом говору упутио председник Србије.

"Променили смо се и спремни смо да се мењамо, изнова, сваког новог дана, јер ми смемо и умемо да направимо корак напред којим се из митологије прелази у будућност, и из несреће у срећу...", навео је Вучић.

Гостима је поручио: Србија, у коју сте данас дошли, престала је да се нада смрти и почела је да жели живот.

Уследио је свечани део програма, који је почео песмом "Ово је Србија" у извођењу дечјег хора, а наступили су и ансамбли "Врело", КУД "Коло", "Уна сага Сербика", а потом и трубачи Дејана Петровића.

Свечаност је уприличена у свим деловима Палате "Србија", а непосредно пред крај Вучић је госте повео у обилазак свих салона тог здања у којима су тематски представљене лепота и историја одређених региона Србије – Јужне, Источне, Централне и Западне, затим Војводине и Косова и Метохије, као и Рашке области и Београда.

Гости су могли да се упознају са српском историјом, да виде копију најстаријег доказа српске државности – прстен српског кнеза Стројимира, али и да уживају у храни, обичајима, традицији и специфичностима појединих делова земље.

На менију су били само домаћи производи, а више од стотину винара се добровољно пријавило како би се представило.

Посебно је издвојен део који је намењен представљању Иновација и модерне технологије, у којем је госте дочекао и "Никола Тесла са својим изумима".

Утисци и поруке званица 

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји рекао је за РТС да му је драго што је дошао на инаугурацију и истакао да му је велика част што представља америчког председника Доналда Трампа и што може да честита Вучићу на преузимању дужности.

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин рекао је за РТС да су односи између Србије и Русије традиционално пријатељски и да ће остати пријатељски.

Говорећи о одлуци Србије да не уведе санкције Русији, Рогозин је рекао да је Русија подржавала и подржава независност Србије.

"Знамо да би српски народ требало да направи добар избор у политици. У сваком случају, Русија подржава Србију", истакао је потпредседник руске владе.

Европски комесар Јоханес Хан очекује да Србија настави успешним путем којим је ишла последњих година.

"То је осетно побољшање у области економије, али подједнако да побољша све што је везано за основе, да се још више прилагоди европским стандардима и то је најбољи начин да се иде напред", рекао је Хан за РТС и истакао да је уверен да ће под вођством Вучића то бити главни фокус Србије.

Навео је да је Вучић динамична особа, да су успостављени добри односи широм Европе и да је то важно, не само за добре односе међу лидерима већ и у домену привреде и инвестиција.

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је за РТС да је раније данас Вучића током разговора упознао са оним о чему је разговарано на самиту у Бриселу. Одговарајући на питање који би савет дао Вучићу, Орбан је рекао да "Вучићу не требају савети".

Аустријски канцелар Кристијан Керн је рекао да је Србија забележила фантастичан развој уз одлично Вучићево лидерство. Навео је да се Аустријанци диве Србији и да желе да Србија уђе у ЕУ што пре.

Каже да је Вучић започео бројне реформе и да је ситуација у региону мирнија него пре неколико деценија.

Бивши министар спољних послова Италије Франко Фратини је за РТС истакао да су односи две државе у узлазној путањи, а да је последњих година сарадња побољшана па су сада Италија и Србија економски партнери број један у Европи.

Наводећи да ће се радити још више на довођењу италијанских инвеститора, Фратини је рекао да регион пролази кроз тешка времена и да је важно да се консолидује улога Србије као стуба стабилности у региону.

"Рекао бих да је Вучић слушао своје пријатеље, ја се сматрам пријатељем. Мој савет би био: Само напред; да ојачамо његово лидерство, које је већ признато", рекао је Фратини.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је за РТС да је на свечаност поводом инаугурације Александра Вучића дошла са великом радошћу и истакла да жели да овај дан буде прекретница у односима Србије и Хрватске.

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је за РТС да ће комуникација са председником Вучићем остати отворена јер су, каже, обојица отворени људи.

"Ми кажемо бобу боб, попу поп. Урадићемо неке ствари које смо обећали једно другом да ћемо урадити", нагласио је Изетбеговић истичући да је спреман да са Србијом реши сва отворена питања.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је имао добру сарадњу са премијером Вучићем и да очекује да се сарадња са председником Вучићем подигне на виши ниво.

Како је рекао, очекује да се обезбеде бољи односи у политичком смислу у оквиру споразума о посебним политичким везама.

Мандатарка Ана Брнабић оценила је за РТС да је дaнашња свечаност нешто "фантастично" и да ће све то Србији донети само велике плусеве.

"У последња два-три дана имали смо доста састанака. Добро је што се Србија отвара, гради као регионални центар и драго ми је што се овако нешто дешава", рекла је Ана Брнабић.

Навела је да се са делегацијом УАЕ разговарало о постојећим пројектима; са делегацијом Канаде о рударству, а са кинеском делегацијом о пољопривреди, енергетици, туризму...

Брнабићева је истакла да је од великог значаја и што су сви председници из региона данас дошли у Београд.

"То је, чини ми се, најбољи начин да почнемо још једном да разговарамо о регионалној сарадњи и стабилности. Мислим да Србија има најбољу макроекономску ситуацију. Јако смо радили на побољшању пословне климе, али уколико регион не шаље позитивну поруку, инвеститори неће долазити", рекла је Брнабићева. 

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да су овакви скупови велика прилика за разговоре и сусрете, и одраз међусобног поштовања и пријатељства одређених земаља.

"Присуствовао сам многим оваквим скуповима широм света и то је била прилика да се окупи велики број државника и да се разговара о великом броју питања у другачијој атмосфери него обично", нагласио је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, важно је да се овакве ствари искористе за даљу афирмацију онога што смо постигли и што ћемо урадити.

Свечаности су присуствовали и потпредседник Свенародног кинеског конгреса Ђи Бингсјуен, заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, премијер Габона Емануел Исозе Нгонде...

Такође и званичници из региона – поред председника Републике Српске Милорада Додика, и сва три члана Председништва БиХ Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, затим председник Црне Горе Филип Вујановић, Македоније Ђорђе Иванов...

Ту су били и остали српски званичници – председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

На свечаност поводом ступања на дужност председника Вучића дошли су и патријарх СПЦ Иринеј, београдски надбискуп Станислав Хочевар, председник САНУ Владимир Костић.

Током дана, председник Александар Вучић имао је низ билатералних састанака са страним делегацијама које су стигле у Београд поводом свечаности, а разговори се настављају и у суботу.

Председник Вучић је дужност преузео полагањем заклетве 31. маја.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво