Вучић: Са Хојт Јием о свему, али не и о центру у Нишу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на билатералном састанку са замеником помоћника државног секретара САД Брајаном Хојтом Јием разговарано о свим питањима, као и о посети Вашингтону 17. јула, али не и о руском хуманитарном центру у Нишу.

Александар Вучић је, након данашњих састанака са високим званицама, рекао да су он и гост из САД, који је присуствовао јучерашној свечаности у Палати "Србија", рекао да су "прошли буквално све теме" – однос Србије и САД, економске и билатералне односе, дијалог у Бриселу, региону и улогу Србије у региону. 

Како је рекао, хтео је у разговору да смањи улогу Србије у региону и да се више разговара о питањима наше земље и САД, али да је у пријатељском тону разговарано о свим питањима.

На инсистирање новинара, Вучић је рекао да тема уопште није била руски хуманитарни центар у Нишу, да јесу о томе разговарали током претходнг сусрет али данас не.

Вучић је додао и да је разговарано о дијалогу са Приштином и модалитетима тог разговора...

Тема је било и то, додао је председник, са ким ће све рзаговарати у Вашингтону и како на најбољи начин приказати америчким бизнисменима пословни амбијент у Србији и како да што више њих инвестира у нашој земљи.

"Кључне речи мир, регион, економска сарадња" 

Председник  Вучић изјавио је да је за два дана одржао 21 билатерални сусрет са страним званичницима и представницима организација, а да су три кључне ствари у тим разговорима - очување мира и стабилности, унапређење регионалне сарадње и конкретизација економске сарадње. 

"Три су кључне речи: очување мира и стабилности, унапређење регионалних односа и жеља за већом и бољом, успешнијом сарадњом и како да конкретизујемо економску сарадњу, тако да она донесе што плодотворније резултате за сваку од земаља са чијим смо представницима разговарали", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је додао да је најдуже разговоре имао са америчком и руском делегацијом, а да је лично највише био посвећен регионалним питањима и да је у томе "можда био најбоље концентрисан".

"Успели смо да унапредимо наше и политичке односе пре свега, али и да установимо одређене конкретне кораке за економске односе", оценио је Вучић резултате разговора и свечаности поводом инаугурације.

Мимо региона, додао је Вучић, веома је позитивно изненађен предлогом високог госта из Марока да њихова национална компанија нађе начина за успостављање линије Београд-Казабланка, што је Србији важно за робни превоз, већи број српских туриста, али и туриста из арапског света.

"Разговарали смо и са другима и опет бих истакао важност регионалних разговора. Да сви помало уђу у туђе ципеле, да боље разумеју проблеме. Када будемо боље разумели туђе проблеме онда ће и они јасније и боље разумети наше муке и саслушати наше погледе", рекао је Вучић.

Као је рекао Вучић, Србија је показала да је добар домаћин.

"Србија ће заједно са Хрватском радити по питању несталих" 

Вучић је рекао да ће Србија дати све од себе да заједнички ради са Хрватском по питању несталих особа, да се направе конкретни резултати и помаци, додајући да је несталих било са обе стране.

"Малопре сам говорио за хрватске медије и покушавам њима да кажем - када говорите о несталим особама, немојте да говорите само о Хрватима као несталима, тако своје мнење припремате на то и говорите им о Србима који то неће да ураде. А ја кажем да није проблем само у несталим Србима, којих је, узгред, више него несталих Хрвата, проблем је и у несталим Хрватима", рекао је Вучић новинарима испред виле "Мир".

Истакао је да је на свима нама да пробамо да решимо оно што можемо, јер свака хрватска породица жели да зна где су трагови нечијег детета, брата, оца или било кога другог.

Председник је назначио да би волео да се таква врста политике успостави као правило, а не као једнострано сагледавање.

Вучић је објаснио да је приликом последње званичне посете Хрватској, за време инаугурације Колинде Грабар Китаровић, видео опште изненађење код хрватских медија када је рекао да је више несталих Срба, него Хрвата.

"Они су ме гледали и рекли да то није истина - ти лажеш, не говориш истину. Ја сам погледао у људе са стране са свим подацима и испоставило се да сам у праву", додао је Вучић.

Када са људима говорите једно и сакрије се део истине, онда дођете у ситуацију да не можете да објасните зашто се друга страна понаша другачије, додао је Вучић.

"Немамо ниједан разлог да сакријемо било какав траг и о неком евентуално почињеном злочину и о томе где се налазе нечији остаци. То је цивилизацијско достигнуће да свакој породици помогнемо да тај проблем решимо", подвукао је председник Србије.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво