"И други би хтели да имају специјалне везе као Србија и Кина"

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић састао се у Пекингу одвојено са председником и премијером Кине. Спреман сам да радимо заједно на учвршћивању односа и стратешког партнерства, рекао је Си Ђинпинг. Србија и Кина су пријатељи који се ослањају и верују једни другима, поручио је кинески премијер. Вучић је председника и премијера Кине замолио за помоћ за РТБ "Бор".

Председник Кине Си Ђинпинг уверен је да ће Србија под руководством изабраног председника Александра Вучића економски и политички још брже напредовати, а у разговору с Вучићем потврдио је спремност за даље учвршћење односа и стратешког партнерства две земље.

"Пријатељи који долазе издалека чине да једна држава брже напредује", рекао је председник Кине, честитајући Вучићу победу на председничким изборима.

"Под вашим руководством, Србија ће економски и политички још брже напредовати. Ви сте допринели добрим односима наше две земље. Наша билатерална сарадња је тренутно на највишем нивоу. Спреман сам да радимо заједно на учвршћивању односа и стратешког партнерства наше две земље", казао је Си.

Вучић је рекао да је почаствован могућношћу да присуствује Форуму "Један појас – један пут за међународну сарадњу" и што је, сарадњом са Кином, Србија успела да уради много.

Српски премијер је кинеског председника обавестио о резултатима рада "Железаре Смедерево" и захвалио му на помоћи око реализације тог споразума са компанијом "Хестил".

"Нашу путну инфраструктуру смо развили у последње две године више него у последњих 60, и то без ваше помоћи никада не бисмо успели. Подржавамо политику једне Кине и увек можете да рачунате на Србију као на свог великог пријатеља", казао је Вучић.

Вучић је замолио председника Сија за помоћ око успостављања директне авио-линије и помоћи око функционисања РТБ "Бор".

Додао је да је први пут од кинеског председника децидно чуо да ће пружити пуну подршку отварању авио-линије из Пекинга или Шангаја ка Београду.

"На нама је да обавимо технички посао, да разговорамо са кинеским компанијама, јер ми немамо те капацитете", нагласио је Вучић.

Обавестио је шефа кинеске државе и о напретку припремних радова на изградњи пруге Београд–Будимпешта.

Председник Си је захвалио на конкретним предлозима за нове видове сарадње са Србијом, нарочито из области пољопривреде, авио-саобраћаја и енергетике, истакавши да инфраструктурни пројекти имају приоритет у сарадњи двеју земаља.

"Охрабрићу и подржаћу разговоре око успостављања директне линије", најавио је Си додајући да ће то помоћи већој туристичкој размени.

Иницијатива "Један појас – један пут" данас је у савременом свету најзначајније место за решавање не само проблема путне, железничке и аеродромске инфраструктуре, већ пут којим се решава однос мира и будућности, где другачији народи, друге религије, могу да се разумеју и да живе заједно", истакао је Вучић на састанку са премијером Кине.

Вучић је рекао да је Србија са великом радошћу прихватила учешће у пројекту "Један појас – један пут", наведено је саопштењу из Владе Србије.

"Много смо урадили и веома смо вам захвални за све што сте учинили поводом 'Железаре Смедерево'", рекао је Вучић. 

Вучић је нагласио да су готово сви пројекти које је Србија потписала у последњих годину дана пројекти потписани са кинеским компанијама. Позвао је кинеског колегу да у децембру, током боравка у Мађарској на састанку ЦЕЕЗ 16+1, дође на границу Србије и Мађарске и да са мађарским премијером Виктором Орбаном отвори радове на једној од кључних путних комуникација – пруге Београд–Будимпешта.

"У потпуности смо укључени у ову иницијативу. За велике деонице путева ка Црној Гори потписани су меморандуми, а ускоро ће бити потписани и уговори. Србија више нема финансијских проблема", закључио је Вучић и нагласио да је Србија челични пријатељ Народне Републике Кине.

Вучић је премијера Кине замолио за помоћ око успостављања директне авио-линије за Београд и помоћ око рада и функционисања РТБ "Бор".

"Ценимо што тако озбиљно посматрате однос са Кином. Србија и Кина су пријатељи који се ослањају и верују једни другима. Многе друге земље примећују да Србија и Кина имају специјалне везе и желе да достигну тај ниво у својим односима", истакао је премијер Кине Ли Кећанг.

Он је нагласио да је српска страна веома брзо напредовала у припремним радовима око брзе пруге од Београда до Будимпеште и захвалио премијеру Вучићу на позиву да присуствује почетку радова.

"Надам се да ће наша сарадња донети и економску добит народима наших држава. Надам се да можемо да проширимо области сарадње. До сада смо имали успеха у свему што смо заједно радили", истакао је кинески премијер.

"Што се директне линије тиче, то је сада могуће, јер наша сарадња јача, тржишта су развијенија и размена људи је већа, тако да би тај лет био веома користан", закључио је премијер Ли Кећанг. Он је истакао да, после победе премијера Вучића на председничким изборима, очекује још интензивнију сарадњу две земље.

Након сусрета два премијера, уследило је потписивање Споразума о зајму са Ексим банком за финансирање Пројекта реконструкције и модернизације железничке деонице Београд Центар – Стара Пазова.

Премијер Вучић је јутрос обишао железару "Хестил", која је прошле године преузела "Железару Смедерево".

"Пуна подршка Си Ђинпинга за авио-линију Београд–Кина"

Александар Вучић је изразио задовољство што је од Си Ђинпинга добио пуну подршку за отварање авио-линије из Београда ка Кини и рекао да је уверен да ће веома брзо бити коначних резултата с тим у вези.

"Данас је први пут прецизно председник Си као врховни ауторитет у Кини изговорио да ће пружити пуну подршку авио-линији било да је из Шангаја ка Београду или Пекинга ка Београду. На нама је да обавимо технички посао, да разговарамо са приватним кинеским компанијама, јер ми немамо те капацитете, губили бисмо велики новац. Да би та линија била рентабилна, потребно је да прођу две године", објаснио је Вучић.

Након билатералних сусрета са премијером Кине Ли Кећангом, а потом и председником Си Ђинпингом, Вучић је рекао да је Влада Србије спремна да помогне тој компанији, која ће имати пуну подршку државног и партијског руководства Кине.

"У складу с тим мислим да ћемо имати веома брзо коначне резултате јер је важно што смо добили такву врсту дозволе", рекао је Вучић.

Говорећи о активностима и резултатима посете Кини и учешћа на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", Вучић је поручио је да Србија иде напред, а да је сада на нама да размишљамо како да тај корак убрзамо.

Према његовим речима, Србија је потписала највише уговора на форуму у Кини.

Вучић је истакао да је оно што је Влада Србије урадила у протекле три године и што ће урадити у наредне две, бити више путева и пруга него што је урађено у претходних шест деценија.

"То се може мерити, јер се броје километри. То су велики успеси који мењају лице наше земље", истакао је Вучић.

Вучић је, говорећи о изградњи инфраструктурних пројеката, поновио да ће за непуне три године возови од центра Београда до центра Новог Сада стизати за 45 минута и да ће развијати брзину до 200 километара на сат, "сада ће се од Београда до Будимпеште стизати за око три сата".

"Сви технички проблеми су решени. Финансијски је све решено. Крећу радови за који месец", рекао је Вучић.

Додао је да ће неко рећи да је то већ раније најављивао, али да се те ствари завршавају после 60 година.

"У претходне три године и наредне две завршићемо више путева и пруга него у претходних 60 година, и то људи могу да измере", рекао је Вучић.

Остаје, како је додао, да се продужи пруга, односно модернизује према Нишу, што је, оценио је, од кључног значаја.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи