Вучић: Идемо напред, да видимо како да убрзамо корак

Говорећи о активностима и резултатима посете Кини и учешћа на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић поручио је да Србија иде напред, а да је сада на нама да размишљамо како да тај корак убрзамо.

"Конфуције је рекао једном и то неретко понављају кинески званичници - важно је да идете напред корак по корак, а онда можете да размишљате како да убрзате корак ...Србија иде напред а наше је да размишљамо како да корак убрзамо" рекао је Вучић новинарима у Пекингу након билатералних разговора са премијером и председником Кине Ли Кећангом и Си Ђинпингом.

Вучић је рекао да уколико ове године планирамо да имамо раст од три одсто, каже надао се више, али то неће бити лако због тога што прва три месеца није добро ишла енергетика, морамо да радимо како би то ишло на више од тих три одсто.

"Желим да кажем да је наше да се бавимо растом и да га повећавамо. Ми можемо да будемо у неколико земаља Европе са највишим растом. Имамо различите механизме и средства утицаја на већи раст, много можемо да мењамо, много туриста да привлачимо, успешније да радимо..." навео је Вучић.

Како је рекао "нисмо се ни похвалили" да смо коначно добили 14 милиона евра од кинеске владе јер је то најављено раније и сада завршено, званичним потписима.

"Тих 14 милиона евра је значајан новац за нас и иде нам у образовну сферу и то смо овде успели да добијемо захваљујући председнику и влади Кине" назначио је Вучић.

Говорећи о активностима и резултатима посете Кини и учешћа на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу" Вучић је рекао да је и Град Београд имао разговоре о изузетно важним пројектима.

"И Мали и Зорана и Недимовић и Шарчевић и Кнежевић разговарали су са много компанија, сам сам разговарао са седам или осам, имамо разговоре са још три компаније, пре него што кренемо за Београд. Хоћу да кажем да сваки пут има нових интересовања људи када виде какав је однос кинеског руководства према Србији" подвукао је Вучић.

Како је истакао, бржа модернизација, реиндустријализација, модернија пољопривреда је то што нам је потребно а не "да кукамо и чекамо да нешто пада са неба".

"Циљ Кине је да 2020 направе нови петогодишњи план, да подигну са осам хиљада долара по глави становника њихов БДП на десет хиљада долара...то су конкретни планови", рекао је Вучић али и додао да сматра да ми можемо у наредних пет година и нешто више од тога.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво