Споразум са Ексим банком за пругу Београд–Будимпешта

Споразум о зајму са кинеском Ексим банком за финансирање Пројекта реконструкције и модернизације железничке деонице Београд Центар – Стара Пазова, потписан је у присуству премијера и изабраног председника Србије Александра Вучића и премијера Кине Ли Кећанга у Пекингу.

Потписани су и Анекс три Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, као и Меморандум о утврђивању Акционог плана за трговину и инвестиције у пољопривреди. 

Документа су у име Владе Србије потписали министри Зорана Михајловић и Бранислав Недимовић.

Споразумом о зајму са кинеском Ексим банком финансираће се реконстуција и модернизација прве деонице брзе пруге од Београда до Будимпеште, Београд Центар - Стара Пазова и то ће бити прва пруга у Србији на којој ће возови моћи да иду брзином до 200 километара на сат. 

Време путовања између главних градова Србије и Мађарске тиме ће се смањити на мање од три сата, а радови на прузи ће почети ове године. 

Пруга од Београда до Будимпеште градиће се по европским стандардима и биће саставни део европских железничких саобраћајница. 

Преференцијални зајам који је данас потписан вредан је 297,6 милиона долара. 

На самиту Кина плус 16 земаља у новембру прошле године у Риги, Србија и Кина су потписале уговор о кредиту за радове на прузи Београд-Будимпешта. 

Тада је потписан комерцијални уговор и Меморандум о разумевању са кинеском Ексим банком којим је предвиђена изградња двоколосечне пруге за брзине до 200 километара на сат. 

Оквирни уговор за изградњу је потписан са кинеским конзорцијумом "Чајна рејлвеј интернешнл корпорејшн" и "Чајна комјуникејшнс констракшн компани".

Домаће фирме могу да учествују до максималних 46 одсто у радовима и набавци робе.

Кинези ће,такође, радити у другу деоницу од Новог Сада до границе са Мађарском у дужини од 108 километара.

Министарка Михајловић је након потписивања Споразума о зајму са кинеском Ексим банком за финансирање Пројекта реконструкције и модернизације железничке деонице Београд Центар - Стара Пазова навела да је реч о најзначајнијем пројекту из кинеског пројекта "Један појас, један пут", јер се, како је рекла, налази на главној рути од грчке луке Пиреј до централне Европе. 

Према њеним речима, та деоница је од великог значаја за Србију, јер ће то бити главни и најбржи извозни правац за нашу привреду ка земљама ЕУ. 

"Ова линија је значајна и због тога јер ће повезати Београд са Бечом и другим европским градовима. Када буде била завршена, грађани ће од Београда до Новог Сада путовати око пола сата, а до Суботице ће стизати за мање од сат времена", изјавила је Михајловићева.

Иначе, пруга од Београда до Будимпеште биће грађена по европским стандардима и биће саставни део европских железничких саобраћајница, а колико је тај финансијски уговор значајан говори и податак да су током читавог форума потписана само два финансијска уговора са свим учесницима, од којих је један са Србијом.

У саопштењу министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре се наводи да је српска страна добила потврду и да ће се додатно убрзати процедура како би се ускоро потписао и финансијски уговор и почели радови на обилазници око Београда. 

Договорено је и финансирање ауто-пута од Прељине до Пожеге, за шта се потписивање очекује у новембру у Будимпешти, на Самиту Кине и 16 земаља централне и источне Европе. 

Очекује се и да радови на изградњи овог ауто-пута почну следеће године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво