"Највише уговора на форуму у Кини потписала Србија"

Србија је у Кини, на форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", потписала највише уговора, а такав је успех, према оцени премијера Александра Вучића, остварен захваљујући одговорноом односу и стрпљењу, али пре свега мерама штедње које је Србија спровела у претходном периоду.

Осим Меморандума о разумевању, током претходна три дана у Пекингу су чланови српске делегације потписали и Споразум о зајму са кинеском Ексим банком за финансирање Пројекта реконструкције и модернизације железничке деонице Београд Центар - Стара Пазова у вредности 297,6 милиона долара.

Како је предвиђено, тим ће се зајмом финансирати реконстуција и модернизација прве деонице брзе пруге од Београда до Будимпеште, Београд Центар - Стара Пазова, чиме би то требало да буде прва пруга у Србији на којој ће возови моћи да иду брзином до 200 километара на сат.

Са кинеском компанијом "Чајна роуд енд бриџ Корпорејшн" (ЦРБЦ) потписани су Меморандуми о сарадњи на пројектима изградње путева у Србији и Протокол о сарадњи на развоју Кинеско-српског индустријског парка.

Меморандуми с кинеском ЦРБЦ односе се за пројекте изградње ауто-пута преко Чачка до границе за Црном Гором и изградњу Фрушкогорског коридора (брза саобраћајница Нови Сад - Рума), укупно вредне око 2,5 милијарди евра.

Када је реч о Коридору 11, потписан је меморандум за две деонице, Прељина-Пожега и Пожега-Бољаре, укупне дужине од око 140 км, чија ће изградња почети наредне године.

Предвиђена је градња тунела кроз Фрушку гору који ће бити дуг три и по километара и ауто-путем од Руме до Новог Сада путоваће се свега двадесетак минута, а планирано је да се касније изгради и наставак брзе саобраћајнице до Шапца и Лознице.

Осим инфраструктурних пројеката, потписани су и Анекс три Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, као и Меморандум о утврђивању Акционог плана за трговину и инвестиције у пољопривреди.

Меморандум ће омогућити да српски пољопривредници могу да извозе неограничене количине и јагњећег меса, кукуруза, сувих шљива, резанаца од репе.

Како је планирано до лета би требало да се постигне договор за извоз говедине, а до краја године и за свињско месо и млечне производе.

Са представницима компаније "Хуавеи" потписан је Споразум о стратешком партнерству за развој информационе и комуникационе инфраструктуре у образовним институцијама, док је са компанијом ЦРБЦ потписан Протокол о сарадњи на развоју Кинеско-српског индустријског парка.

Према најавама требало би да се парк налази са леве стране Дунава, поред Пупиновог моста и да у њега дође на десетине нових компанија из Кине и осатка света.

Постигнут је и договор са компанијом "Полигруп" да у наредних 30 дана буде потписан споразум о завршетку пројекта изградње канализације у Београду и фабрике за пречишћавање воде у Великом селу, односно изградња интерцептора који би омогућио да све отпадне воде буду преусмерене у ту цев, а затим у нову фабрику за пречишћавање.

Говорећи о будућој сарадњи премијер Србије Александар Вучић је прецизирао и да је, када је реч о РТБ Бор, први пут лично од председника Кине Си Ђинпинга чуо да гледају како могу да помогну у вези са тим предузећем, али и додао да је о Бору, током боравка у Кини имао састанке са две компаније.

Вучић је указао и да је разговарано са две компаније које су показале велику заинтересованост за приватизацију Аеродрома "Никола Тесла" уз оцену да би се са њиховим учешћем повећала и цена али такође и углед те најбрже растуће ваздушне луке у Европи.

Премијер је, говорећи и о другим плановима и пројектима, рекао и да је разговарано а и договорено више ствари у вези наших широкопојасних интернет мрежа, даљих активности што се тиче оптичких влакана и каблова, а све у циљу успостављања нове мреже и стварања услова да се уђе у разговоре или са "Хуавеијем" или ЗЕТ-ом, односно са неком од кинеских компанија, а у вези са 5Г мрежом.

Представници компаније Хуаwеи су члановима српске делегације представили и могућност сарадње на успостављању "Г облака" (Government cloud), који би објединио инфраструктуру података и комуникације за све државне органе и понудио све апликације које су потребне државним органима за њихово пословање.

Градоначелник Београда Синиша Мали имао прилику да у кинеској престоници разговара и са људима из компаније "Хајгер", од којих је град Београд већ купио пет електроаутобуса јер, како је рекао, постоји жеља да се од те компаније купи још "десетине нових".

Додао је да град Београд покушава да договори с том компанијом улазак у "Икарбус", како би се у нашој фабрици у Земуну производили електроаутобуси, а затим извозили у целу Европу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво