Свечани дочек за Вучића у железари "Хестил–Тангстил"

Премијер Вучић је возом отишао у провинцију Хбеи где му је приређен свечан дочек у железари "Хестил–Тангстил". Делегација Србије се возом враћа у Пекинг, а Вучић ће посету Кини завршити билатералним сусретима са премијером Ли Кећангом, а затим и председником Кине Си Ђинпингом.

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић данас је у кинеској провинцији Хбеи разговарао са гувернером Су Ћином и поручио да је Србија искрени пријатељ Кине уз захвалност и тој провинцији и Кини на ономе што су учиниле за Смедерево и Србију, а гувернер Су је подвукао да је Србија стратешки партнер Кине који се налази се на путу свиле.

Вучић и делегација Србије возом су допутовали у Тангшан, место удаљено од Пекинга око 180 километара, за нешто више од сат времена, где су их на железничкој станици у том месту дочекали заменик гувернера провинције Хбеи Ванг Сјаодунг и градоначелник Тангшана Динг Сијуфенг.

Премијеру је на железничкој станици приређен свечани дочек са цвећем и заставама Србије и Кине, његовим сликама као и великим транспарентом добродошлице исписаним на српском језику.

Премијер Србије је обишао железару "Хестил–Тангстил", а затим је у државној резиденцији Нанху имао састанак са делегацијом провинције Хбеи коју предводи гувернер Су Ћин и "Хестил групе" са председником те групе Ју Јонгом на челу.

Вучић је гувернера провинције Хбеи Су Ћина позвао да дође у Србију и предложио повезивање те провинције са Војводином.

"Србија је искрени пријатељ Народне Републике Кине. Дугујемо велику захвалност за оно што су провинција Хбеи и компанија 'Хестил' учиниле за 'Железару Смедерево' и за Србију", рекао је премијер Вучић.

Цитирајући председника Сија, премијер Вучић је истакао да пројекат "Један појас – један пут" није више сан и срећа само кинеског народа већ срећа свих који се на том путу налазе, и да ће Србија учинити све да допринесе развоју иницијативе "Један појас – један пут".

Гувернер провинције Хбеи је захвалио премијеру Вучићу на подршци коју српска влада пружа компанијама из Кине које послују у Србији.

"Као Влада провинције Хбеи ми следимо циљ који је председник Си промовисао у иницијативи 'Један појас – један пут', а то је повезаност и глобална сарадња са нашим пријатељима. Србија је свеобухватни стратешки партнер Кине и налази се на Путу свиле. То је добар оквир за сарадњу наше земље и провинције Хбеи са Србијом", истакао је гувернер Су.

Он је нагласио да га радује успешна сарадња железаре "Хестил" и "Железаре Смедерево". "Тај пројекат је добар темељ наше још боље будуће сарадње", закључио је гувернер Су Ћин.

У његову част гувернер Су и председник "Хестила" Ју приредили су и свечани ручак.

У провинцији Хбеи живи 74 милиона становника, има дугогодишњу историју, добар индустријски систем и бруто домаћи производ од 500 милијарди долара, а град Тангшан има око 1.700.000 становника.

После састанка са гувернером провинције Хбеи, Вучић је рекао да су разговарали о сарадњи. "Разматрали смо различите врсте сарадње и договорили се да и у другим областима друштвеног живота ту сарадњу са Хбеи употпунимо", рекао је Вучић.

"Замолио сам Су Ћина да са својим тимом и представницима Комунистичке партије посети Србију и у оквиру иницијативе 'Један појас – један пут', коју је установио председник Кине, а ми се са највећим задовољством и поносом прикључили, направимо још бољих програма и идеја", пренео је премијер.

Он је истакао да је у разговорима потврђено искрено пријатељство и изразио уверење да је пред нама добра будућност, да још много добрих и важних ствари можемо да урадимо за провинцију Хбеи, Србију и пријатељство српског и кинеског народа.

"И као премијер и новоизабрани председник Србије, никада нигде, ни на једном месту на кугли земаљској, а цео свет сам обишао представљајући своју земљу, и као њен представник, нисам био на тако срдачан и гостољубив начин дочекан као што је случај у Тангшану", навео је Вучић.

Кинески "Хестил" од прошле године преузео је "Железару Смедерево", а тада је најављено да ће инвестирати најмање 300 милиона евра и да ће бити задржано свих 5.000 радника.

Вучић је рекао да је веома срећан што су Кинези ушли у Смедерево, као и да људи у Србији нису још свесни колики је то био корак. Истиче да ће бити нових улагања у смедеревску челичану, као и да од децембра немају губитке.

"То је прави пример у оквиру иницијативе 'Један појас – један пут', бескрајно сам захвалан Сију на подршци. Овде видите и разлику између нас и њих, колико су они испред нас", рекао је премијер Србије.

Премијер је рекао да је добро да имамо што тешњу сарадњу, да доводимо што више људи из Кине, да учимо од њих, преузмемо њихову технологију, технику и методологију рада применимо код нас.

Подсетио је да стара кинеска пословица каже да је боље једном нешто видети него сто пута чути.

Указао је да му је и радник из Смедерева који је тренутно у Тангшану Душан Шео рекао да је срећан што га види, јер зна да ће видети нешто што можемо у Србији да урадимо.

"Сада имам додатних безброј идеја шта можемо да мењамо код нас и шта више и боље можемо да урадимо. Уверен сам да ћемо имати снаге за то", нагласио је Вучић.

Подсетио је да су Кинези веровали у себе и када су били сиромашнији, те да се одлично зна где је Кина данас, на чијој страни је време и пред ким је будућност. 

Вучић је истакао да је фабрика у Кини најчистија на свету. "Ово је најчистија фабрика на свету, нема прашине, постоје специјални филтери, урадили су то на маестралан начин", рекао је Вучић.

"Хестил" је у 2016. години већ уложио 120 милиона долара у Железару и очекује у Смедереву производњу од два милиона тона у 2017.

Председник "Хестила" Ју Јонг је крајем 2016. најавио да ће групација "Хестил" у "Железару Смедерево" инвестирати још 120 милиона долара у 2017. у обнову и набавку опреме и технологије, као и да ће ове године остварити профит од 20 милиона евра.

"Хестил" је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона, а приходи Групе у 2015. години износили су 43,7 милијарди долара.

Након састанка у провинцији Хбеи, премијер и делегација Србије су се возом вратили у Пекинг, где се Вучић састао са премијером Ли Кећангом и председником Кине Си Ђинпингом.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи