Читај ми!

Tim iz snova ili Popovičeva noćna mora

"Kakav šamar 'drim timu'... Pa ako hoće bolje, moraće da pošalju bolje igrače", vikao je Slobodan Šarenac iz onovremenih televizora nezaspalih srpskih kuća dok je Dejan Bodiroga sa loptom pod miškom trčao slavljenički krug oko "Konseko Fildhaus arene" u Indijanapolisu. Da li će Šarenac ponovo deliti savete Amerima?

Da je Džejms Harden Đorđe Tvrdić, prvi plejmejker srpske, a ne američke reprezentacije, da li bi tako bezbolno otkazao igranje za nacionalni tim? Posle Dejvisa i Hardena, kao lančana reakcija, usledili su otkazi Hardenovog saigrača Erika Gordona i plejmejkera Portlanda Si Džeja Makoluma.

Amerikanci su izgubili na zvučnosti i rogobatnosti, ali se nisu previše uzbudili. Niko ne kune, ne proklinje i ne prave se skale za merenje patriotizma. U velikoj želji, sagledana kao još jedan tegić na našoj strani vage, vest je zastupljenija u srpskim nego u američkim medijima. Košarkaške optimiste, osokoljene gužvom na Đorđevićevom spisku, modifikovani američki tim po kvalitetu najviše podseća na onaj iz 2002. godine.

Nezahvalno je ocenjivati kvalitet po utisku u ušima nakon pročitanog spiska, ali šta činjenice kažu o američkom timu? Svake sezone NBA liga bira tri najbolje petorke, odnosno najboljih 15 igrača lige. Ako pogledamo sastave američkih reprezentacija sa kojima smo igrali i ovaj jedan koji nas, nadamo se, čeka i uporedimo ih sa pažljivim odabirom američke profesionalne lige, koliko se imena poklapa?

Da su Amerikanci 2002. u Indijanapolisu poslali na teren petorku Džejson Kid, Trejsi Mekgrejdi, Kobi Brajant, Tim Dankan i Šejkil O'Nil, sa čime bismo upoređivali današnji američki sastav? U pobeđenoj ekipi nije bio nijedan igrač iz prve ili druge petorke NBA sezone 2001/02.

Džeremajn O'Nil, Ben Valas i Pol Pirs bili su predstavnici izabrane treće petorke. Veoma reprezentativni predstavnici ako znamo da je Valas izabran za najboljeg odbrambenog igrača, a O'Nil za igrača koji je najviše napredovao. Ukupan skor: tri od 15 ili tri od 12 kada uzmemo u obzir tri neamerička igrača u tri idealna tima. Ni taj podatak nije beznačajan za procenu kvaliteta američkih igrača u datom trenutku.

"Drim tim" koji nas je lako savladao u finalu Olimpijskih igara 2016. godine činilo je čak sedam igrača iz izabranih idealnih petorki. Deandre Džordan iz prve, Durant, Grin i Kazins iz druge i Džordž, Tompson i Lauri iz treće. Ukupan skor: sedam od 15 u momentu kada su svi najbolji igrači lige Amerikanci.

Danas? Ako Greg Popovič ne ubedi još koju zvezdu da zasija, samo se Dejmijan Lilard iz druge i Kemba Voker iz treće idealne petorke mogu trenutno pohvaliti da su zvanično među najboljim igračima lige. Ukupan skor: dva od 15 ili dva od 12, kada sa spiska najboljih izostavimo Jokića, Adetokumba i Gobera. Interesantna je i ovogodišnja podela individualnih priznanja u kojoj je najkorisniji igrač Grk, najbolji odbrambeni Francuz, najbolji novajlija Slovenac, a igrač koji je najviše napredovao Kamerunac.

Predočena metodologija potvrđuje da je po broju nedostajućih zvezda na nebu američke reprezentacije, 2019. slična 2002. godini, ali... I ozbiljniju nauku more nedostaci i izuzeci, a našu nadu sputavaju sećanja na finalnu utakmicu Svetskog prvenstva 2014. godine u Španiji i činjenica da je iz te američke ekipe samo Harden bio izabran u prvu, a Kari u drugu idealnu petorku. Ukupan skor: dva od 15 ili preciznije dva od 12.

Iako su najpoznatija imena NBA lige poput Duranta, Džejmsa, Karija, Kazinsa, Lenarda, Irvinga, Vestbruka i Grifina nedostupna Popoviču, NBA je druga dimenzija košarke i Amerikanci verovatno mogu da sastave najmanje četiri reprezentacije koje će uzeti četiri prva mesta. Samo kada hoće.

A hoće uvek pred Olimpijske igre, ne tako često pred Svetska prvenstva. Još uvek su najveći favoriti, ali će se o Popovičevom ciklusu suditi tek posle Tokija. A tada će, ako treba, ponovo doterati brod u luku da im košarkaši spavaju na udobnijim jastucima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво