Читај ми!

Тим из снова или Поповичева ноћна мора

"Какав шамар 'дрим тиму'... Па ако хоће боље, мораће да пошаљу боље играче", викао је Слободан Шаренац из оновремених телевизора незаспалих српских кућа док је Дејан Бодирога са лоптом под мишком трчао слављенички круг око "Консеко Филдхаус арене" у Индијанаполису. Да ли ће Шаренац поново делити савете Америма?

Да је Џејмс Харден Ђорђе Тврдић, први плејмејкер српске, а не америчке репрезентације, да ли би тако безболно отказао играње за национални тим? После Дејвиса и Хардена, као ланчана реакција, уследили су откази Харденовог саиграча Ерика Гордона и плејмејкера Портланда Си Џеја Маколума.

Aмериканци су изгубили на звучности и рогобатности, али се нису превише узбудили. Нико не куне, не проклиње и не праве се скале за мерење патриотизма. У великој жељи, сагледана као још један тегић на нашој страни ваге, вест је заступљенија у српским него у америчким медијима. Кошаркашке оптимисте, осокољене гужвом на Ђорђевићевом списку, модификовани амерички тим по квалитету највише подсећа на онај из 2002. године.

Незахвално је оцењивати квалитет по утиску у ушима након прочитаног списка, али шта чињенице кажу о америчком тиму? Сваке сезоне НБА лига бира три најбоље петорке, односно најбољих 15 играча лиге. Ако погледамо саставе америчких репрезентација са којима смо играли и овај један који нас, надамо се, чека и упоредимо их са пажљивим одабиром америчке професионалне лиге, колико се имена поклапа?

Да су Американци 2002. у Индијанаполису послали на терен петорку Џејсон Кид, Трејси Мекгрејди, Коби Брајант, Тим Данкан и Шејкил О'Нил, са чиме бисмо упоређивали данашњи амерички састав? У побеђеној екипи није био ниједан играч из прве или друге петорке НБА сезоне 2001/02.

Џеремајн О'Нил, Бен Валас и Пол Пирс били су представници изабране треће петорке. Веома репрезентативни представници ако знамо да је Валас изабран за најбољег одбрамбеног играча, а О'Нил за играча који је највише напредовао. Укупан скор: три од 15 или три од 12 када узмемо у обзир три неамеричка играча у три идеална тима. Ни тај податак није безначајан за процену квалитета америчких играча у датом тренутку.

"Дрим тим" који нас је лако савладао у финалу Олимпијских игара 2016. године чинило је чак седам играча из изабраних идеалних петорки. Деандре Џордан из прве, Дурант, Грин и Казинс из друге и Џорџ, Томпсон и Лаури из треће. Укупан скор: седам од 15 у моменту када су сви најбољи играчи лиге Американци.

Данас? Ако Грег Попович не убеди још коју звезду да засија, само се Дејмијан Лилард из друге и Кемба Вокер из треће идеалне петорке могу тренутно похвалити да су званично међу најбољим играчима лиге. Укупан скор: два од 15 или два од 12, када са списка најбољих изоставимо Јокића, Адетокумба и Гобера. Интересантна је и овогодишња подела индивидуалних признања у којој је најкориснији играч Грк, најбољи одбрамбени Француз, најбољи новајлија Словенац, а играч који је највише напредовао Камерунац.

Предочена методологија потврђује да је по броју недостајућих звезда на небу америчке репрезентације, 2019. слична 2002. години, али... И озбиљнију науку море недостаци и изузеци, а нашу наду спутавају сећања на финалну утакмицу Светског првенства 2014. године у Шпанији и чињеница да је из те америчке екипе само Харден био изабран у прву, а Кари у другу идеалну петорку. Укупан скор: два од 15 или прецизније два од 12.

Иако су најпознатија имена НБА лиге попут Дуранта, Џејмса, Карија, Казинса, Ленарда, Ирвинга, Вестбрука и Грифина недоступна Поповичу, НБА је друга димензија кошарке и Американци вероватно могу да саставе најмање четири репрезентације које ће узети четири прва места. Само када хоће.

А хоће увек пред Олимпијске игре, не тако често пред Светска првенства. Још увек су највећи фаворити, али ће се о Поповичевом циклусу судити тек после Токија. А тада ће, ако треба, поново дотерати брод у луку да им кошаркаши спавају на удобнијим јастуцима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара