Ciklus koncerata Radio Beograda 2 i Baštine u Galeriji RTS-a

Gudači u galeriji: Veliki orkestar škole za talente u Ćupriji

Ciklus Gudači u galeriji Radio Beograda 2 nastavlja se 27. marta u 19 časova koncertom pod nazivom Proleće gudača, na kome će nastupiti Veliki orkestar Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Izbor dela koja će biti izvedena na koncertu svedoči o sveobuhvatnosti nastavnog programa koji se u Školi za muzičke talente savladava, ali je istovremeno u njega pretočena i atmosfera proleća - sinonima života, mladosti, poleta i nove (mladalačke) energije koju nose članovi ovog orkestra. Ona je oličena u lepršavoj motoričnosti brzih stavova Končerta grosa op. 6 br. 2 Arkanđela Korelija (1653-1713), kao i u razigranosti Srpskog kola Aleksandra Vujića (1945-2017) i igračkim ritmovima našeg podneblja u pojedinim delovima kompozicije Podibarski žal Svetislava Božića (1954). Valcer iz Serenade op. 48 Petra Iljiča Čajkovskog (1840-1893), jednog od najpopularnijih dela za gudački orkestar romantičarske literature i Valcer br. 2, koji je proslavio Svitu za revijalni orkestar Dmitrija Šostakoviča (1906-1975) upotpunjuju program orkestra koji čine neki od najtalentovanijih mladih muzičara u našoj zemlji. Četvoro njih će na početku koncerta izvesti i zavšrni stav iz Gudačkog kvarteta br.1 op. 12 nemačkog ranoromantičara Feliksa Mendelsona (1809-1847).

Škola za muzičke talente u Ćupriji jedinstvena je u našoj zemlji i ima status ustanove od posebnog nacionalnog značaja. Njen nastavni plan i program ima za cilj da svoje učenike - vrhunski nadarenu decu uzrasta od 6 do 18 godina - uz pomoć posvećenih pedagoga koji u njoj rade, obrazuje u profesionalne muzičare. U toku desetogodišnjeg školovanja, članovi ove „velike muzičke porodice" žive u uslovima internatskog smeštaja i savladavaju program muzičke i opšteobrazovne nastave. U svetu postoje još samo dve slične škole: Centralna muzička škola u Moskvi i škola Jehudi Menjuhin u Londonu.

Škola je gudačkog smera i u njoj se uče violina, viola, violončelo i kontrabas. Radi se prema jedinstvenom planu i programu, koji se oblikuje u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno je pohađa 80 učenika iz raznih gradova Srbije, a od prošle godine i jedan iz Hrvatske. Cilj Škole je da postane regionalni centar za obrazovanje muzičkih talenata, što je i bila ideja njenih tvoraca 1973. godine - profesora Lazara Marjanovića i Jovana Rakića.

Škola za muzičke talente je do sada iznedrila preko 200 mladih muzičara, koji su svoje usavršavanje nastavili na fakultetima u zemlji i inostranstvu. Mnogi od njih su osvojili nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a dugačak je i spisak nekadašnjih đaka koji su danas članovi najboljih svetskih orkestara ili ugledni solisti. Među njima su: violinisti Gordan Nikolić i Roman Simović, koncertmajstori Londonskog simfonijskog orkestra; Maja Jovanović, koja svira prvu violinu u Berlinskoj filharmoniji; kontrabasisti Dragan Lončina i Ivana Kitanović, članovi Bečke filharmonije; Miroslav Pavlović, koncertmajstor Beogradske filharmonije; Katarina Aleksić, koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTS-a, a jedno vreme znanje u Ćupriji je sticao i violinista Nemanja Radulović.

Škola za muzičke talente u Ćupriji, osim svoje obrazovno-vaspitne uloge, ima veoma bogatu koncertnu delatnost širom naše zemlje i u inostranstvu.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво