Читај ми!

Велики четвртак

У вечерашњој емисији Висине можете слушати појање монаха из једног од наших најлепших и најстаријих манастира - Високи Дечани.

Овај манастир је подигао краљ Стефан Урош III који је по њему и добио име Дечански, у првим деценијама XIV века, под обронцима Проклетија, на Косову и Метохији, посветивши га Христу спасу. О историји овог здања сазнајемо из мноштва докумената и записа на српском, турском и другим језицима. Високи Дечани су општежитељни мушки манастир са непрекинутом монашком традицијом од оснивања, упркос бројним тешкоћама, непријатељским нападима и пустошењима.  У последње време број монаха се увећавао из године у годину, побољшавале су се материјалне прилике и обогаћивао свакодневни живот братства. Поред своје духовне улоге, богослужења и одржања обитељи Светог краља, манастир је живи организам са бројним активностима које подразумевају и уметнички аспект духовног живота – од дубореза и иконописа до појања. 

Уредница је Горица Пилиповић.

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара