Vreme sporta i razonode

Drugi put u poslednje tri godine FK Brodarac osvojio je domaću ligu u konkurenciji omladinaca. Šampionski pehar sa sobom povlači i učešće u Ligi šampiona mladih, takmičenju u kome je Brodarac već nastupao pre dve godine, čak stigao i do "nokaut" faze, u kojoj je od njih bolji bio Mančester junajted, njega je sa klupe predvodio Niki Bat. Još jedna potvrda sjajnog rada s mlađim kategorijama na Starom sajmištu, gde se kale novi biseri beogradskog i srpskog fudbala. U goste nam dolaze šef stručnog štaba Željko Miković i igrač Marko Janković, desni bek ili štoper po potrebi, momak koji je u Brodarac došao lane, iz redova Crvene zvezde, u kojoj je proveo punih deset godina, od kada je počeo da pika loptu.

Naredne subote u Hali sportova "Ranko Žeravica" biće održano gala kik boks veče. Pored tri borbe za profesionalnog prvaka Srbije u ovom sportu, pratićemo  i meč za titulu profesionalnog prvaka sveta WAKO PRO, u kategoriji 88.600 kilograma. Za ovo laskavo zvanje boriće se naš današnji gost u studiju Bojan Džepina, predstavnik Srbije, i njegov rival Luka Žuljević, rodom iz Kaštel Gomilice kraj Splita, u Hrvatskoj. Biće to, bez sumnje, dobra borba, sastoji se od pet rundi po tri munta, kako nalažu propisi svetske pro organizacije. Sastajali su se dva puta, važnim prilikama i u bitnim mečevima, rezultat je nerešen, eto prilike da pratimo odličan i neizvestan susret u sportskom zdanju na Novom Beogradu. Džepina je, inače, višestruki prvak države, šampion Balkana, osvajač evropskih i svetskih kupova, vicešampion Evrope i sveta.

Tokom današnje emisije, razgovaraćemo i sa fudbalskim arbitrom Srđanom Jovanovićem, koji je određen da bude među deliocima pravde na predstojećem Evropskom prvenstvu. Odbojkaška reprezentacija Srbije večeras igra od 22 časa i 10 minuta utakmicu sa selekcijom Australije. Pratimo i završnicu teniskog turnira Rolan Garos, iz "grada svetlosti" javlja nam se Nikola Đukić. Siniša Ružičič, jedan iz plejade sjajnih novinara "Politike ekspres", u njeno zlatno vreme, višestruko je aktivan na sportskom polju, upravo se vratio sa jednog jakog međunarodog šahovskog turnira, na kome je zabeležio fini uspeh. Najavljujemo i međunarodnu Trku prijateljstva u atletici, zakazanu za 15, jun. Istog dana održava se i planinska trka sa preprekama u Jelašničkoj klisuri. Prvenstvo Srbije u olimpijskom dizanju tegova za seniore i veteranke održava se sutra u Pančevu. Naredne subote je i Otvoreno prvenstvo juniora u trikovima na skejtbordu, na beogradskom Ušću.  

Beogradski kantautor Srđan Marjanović pridružiće nam se u studiju oko 18 časova, kako bismo popričali o njegovom dvostrukom albumu, u izdanju "Jugotona", na kome su se, pored zvučnih "isečaka" iz rana faze, našli Srđanovi najveći hitovi, ali i numera koja je svetsku premijeru imala upravo u našoj emisiji. Radi se o pesmi "Peščani sat", koju je Srđan napisao, a otpevao zajedno sa Majom Odžaklijevskom, kao omaž jednom vremenu koga više nema, a koje nam je svima u srcima. Reakcije slušalaca govore da možda ne bi trebalo da ostane samo na nostalgiji i žalu za mladošću, već da je još uvek dosta onih koji drže do fine melodije, lepog teksta, čistih, "umivenih" aranžmana i produkcije. Malo su tiši u ovoj medijskoj halabuci, više se čuju oni sumnjihiv kvaliteta, ali to ne znači da će se odreći istinskog uživanja u muzici. Marjanovićev dvostruki album to svakako omogućava.

Manifestacija "Banatska bajka" počinje preksutra u Zrenjaninu. Bojan Ljubenović priča o monodrami "E, moj Todore", premijerno izvedenoj u Kući Đure Jakšića, rađenoj po motivima njegove knjige "Srbijo, Bog ti pomogo". Priču o 7 smrtnih grehova, pozorišta "Ludum, Ludum" na scenu je postavio reditelj Petar Ristovski. "Benefit veče- dobro delo na kvadrat", naziv je sutrašnjeg programa u klubu "Polet". "Dani Smiljane Mandukić" počinju večeras predstavom "Iverje", u kojoj su deo ansambla glumci između 19 i 95 godina. Otvorene su junske izložbe u Kulturnom centru Beograda. "Art Link festival" biće održan od 12. juna do 1. jula. Miroljub Filipović Filimir izlaže u galeriji  "Atrijum", Biblioteke grada Beograda, radovi Smiljke Hornjak mogu se videti na Bagljašu kraj Zrenjanina, a 51. Majska izložba ULUPUDS-a traje na Andrićevom vencu do 28. juna. U Beogradskom zoo vrtu, na radost posetilaca, posebno mališana, otvoren je jedinstveni pingvinarijum. Izgrađen je po najvišim standardima, ima mesta za 40 pingvina,a sadašnjih 17 su humboltovi pingvini, koji žive na obalama Čilea i Perua u Južnoj Americi. Vrt dobre nade je, kao stanovnike, pingvine imao pre više od 30 godina, a novi pingvinarijum građen je nešto duže od tri godine i u njega je uloženo između 350.000 i 400.000 evra. Na tu temu, priča nam direktor životinjskog carstva na Kalemegdanu Srboljub Aleksić.


Uz učešće slikara, folklorne sekcije, glumaca, pesnika i muzičara, Udruženje umetnika Majdanpek predstaviće izložbu "Mistika Homolja" narednog petka u Centru za kulturu "Vlada Divljan". Istog dana, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu biće otvorena izložba „Ala smo se naodmarali... Omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem 19. i tokom 20. veka". "Dani Milosava Buce Mirkovića" održavaju se u Aleksandrovcu, tu je i Sajam knjiga u Kragujevcu, kao i viteški festival "Zaštitnici tvrđave" u Nišu. "Blockstok" festival dešava se u Novom Sadu, nova manifestacija "Wine Garden" u prelepom ambijentu Botaničke bašte u Beogradu, dok se u Senti održava festival "More osmeha", a aktuelno je i Cvetanje Tise. Tiski cvet, vrsta insekta koja je uspela da opstane uprkos raznim zagađenjima i poplavama, provodi tri godine u mulju ,da bi živeo tek nekoliko sati. Samo sa jednim ciljem - da produži vrstu. To se dešava tek jednom u godini, i nemoguće je ranije predvideti tačan datum razgledanja gostiju iz zemlje i inostranstva, to su te neke divne igre prirode.

Udruženje "Tačka susretanja" iz Vršca 14. juna na otvorenom organizuje humanitarno humorističko veče za obolelu Jovanu Jovanović. Divna Gagić večeras će u Kulturnom centru Zrenjanina predstaviti svoju knjigu "Metla za dušu". Balerina, koreograf i pedagog Ana Pflug blista od zadovoljstva zbog sedme premijere svojih učenika. Suzana Dželatović i Milica Radović zajedno izlažu u Ćupriji, čućemo i Milenu Trutin iz "Kreativnog centra", kao i pisca Branislava Jankovića. Leskovačka škola stripa oborila je, sa učenicima četiri osnovne škole iz grada na Veternici, evropski rekord, i prethodni je bio u njihovom vlasništvu. Najzad, ukazujemo i na lep događaj u organizaciji Turističke organizacije Medveđa, četvrti skup pod nazivom "Karneval najmlađih, mladih i uvek mladih".  

I ove subote čućemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Dom omladine Beograda i Muzička kuća "Jugoton" u Nušićevoj 27 podeliće nagrade našim redovnim slušaocima. Pratićemo aktuelnosti iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života, pričati na razne teme- od nove blamaže fudbalske reprezentacije Srbije do uspeha onih koji su, neopravdano i nezasluženo, nekako uvek na marginama, u drugom planu, a donose kudikamo više radosti ovoj državi i narodu od izvikanih, razmaženih zvezda loptanja, kojima je očito do dresa reprezentacije Srbije stalo taman toliko kao do rasprodaje višanja na, recimo, Bajlonijevoj pijaci. Biće i muzike za sva vremena, iz zlatnog festivalskog doba do aktuelnih hitova sa svetskih muzičkih top- lista.

 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво