Moja knjiga

Marija Nenezić, novinarka i urednica emisija iz kulture na RTS-u, govori o tome kako je otkrila roman ''Tunel'' Ernesta Sabata, kako ga je doživela u tom prvom čitalačkom susretu, a kako u kasnijim čitanjima. Argentinski književnik Ernesto Sabato (1911-2011) jedno je od najznačajnijih imena latinoameričke književnosti. Pre nego što se posvetio književnosti, bio je naučnik, bavio se fizikom. Pisac značajnih romana, kao što su ''Tunel'' i ''O junacima i grobovima'', pisao je i vrlo intrigantne eseje. Sabatova dela karakterišu duboka misaonost, psihološki uvidi u mračne delove ljudske duše i poverenje u imaginaciju.

''Tunel'' je prvi roman Ernesta Sabata. Objavljen je 1948. godine. Roman su ubrzo po objavljivanju zapazili Alber Kami i Gream Grin, i postarali se da se on prevede na francuski i engleski jezik, a kasnije je preveden i na druge jezike. Zahvaljujući tome, Ernesto Sabato je vrlo brzo stekao popularnost i izvan Argentine. Roman govori o poniranju u ludilo slikara Huana Pabla Kastela, o njegovoj ljubavi i opsesiji devojkom Marijom, koju na kraju on i ubija. Delo je zapravo priča o čovekovoj suštinskoj usamljenosti, što simboliše već i naslov ''Tunel''. Glavni junak život doživljava kao kretanje kroz mračni tunel, koji ga deli od ostalih ljudi, pri čemu tek povremeno nasluti postojanje drugih ljudi, koji se takođe kreću kroz svoje tunele.

 

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво