Svetske muzičke pozornice

Dela Jozefa Hajdna, Fransisa Pulenka i Igora Stravinskog izvodi Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija. Diriguje Andres Orosko-Estrada. Snimak je sa koncerta održanog 22. novembra 2019. u Velikoj dvorani stare Opere u Frankfurtu.

Prva tačka na koncertu bila je Hajdnova Simfonija u ge molu, broj 83, nazvana Kokoška. Ovo delo, komponovano 1785. godine, drugo je iz ciklusa Šest pariskih simfonija i jedino pisano u molskom tonalitetu. Potom je izveden i jednostavačni Koncert za orgulje, timpane i gudače u ge molu Fransisa Pulenka. Komponovan u periodu od 1934. do 1938. godine, ovaj koncert se danas ubraja u red najčešće izvođenih ostvarenja za orgulje koja nisu pisana u periodu baroka. Nastao je po porudžbini princeze de Polinjak i premijerno izveden juna 1939. godine u pariskoj dvorani Gavo, kada je kao solista nastupio Moris Dirifle.

U večerašnjoj emisiji kao solistkinju slušaćemo letonsku orguljašicu Ivetu Apkalnu, rezidentnu umetnicu Koncertne crkve u Nojbrandenburgu, gradu nemačke savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Kako ističu kritičari „Apkalna je uspela u svojoj misiji da čari muzike za orgulje izvede iz crkvenih prostora i uvede ih u koncertne dvorane širom sveta".

U drugom delu koncerta Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija i dirigent Andres Orosko-Estrada interpretirali su muziku iz baleta Žar ptica Igora Stravinskog, koji je kompozitor posvetio svom učitelju Nikolaju Rimskom Korsakovu.

Bajkoviti balet prepun je raskošnih orkestarskih boja oblikovanih po uzoru na ostvarenja Rimskog Korsakova, kao i tema ruskog folklora koje prožimaju čitavu partituru. Radnja baleta prati carevića Ivana koji uz pomoć pera žar-ptice spasava voljenu princezu iz ropstva ozloglašenog čarobnjaka Kaščeja Besmrtnog. Delo je sa velikim uspehom premijerno izvela trupa Sergeja Djagiljeva u Pariskoj operi 1909. godine, nakon čega je započela dugogodišnja saradnja Stravinskog i Djagiljeva.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво