Velika operska tura 2018/2019 – Bendžamin Britn: Bili Bad

U subotu, 1. juna, sa početkom u 20 časova, iz kraljevske opere Kovent Garden u Londonu, prenosićemo operu Bili Bad Bendžamina Britna.

Opera Bili Bad je bazirana na motivima istoimenog romana Hermana Melvila. Radnja se dešava za vreme napoleonskih ratova 1797. godine, na engleskoj krstarici Indomitabl - odnosno Nepobediva, čiji je kapetan Edvard Ferfeks Vir, poznat i pod imenom „Stari Vir" - „Zvezdani Vir". Sam Melvil je bio inspirisan pomorskim incidentima i pravnim presedanima vezanim za nasilno ponašanje, pobunama u uslovima ratnog stanja i institucijom prekog suda.

Pisac Edvard Morgan Foster i Bendžamin Britn su razgovarali o saradnji na operi 1948. godine i tada je kompozitor sugerisao Melvilovog Bilija Bada, pošto ga je privukla priča o uništenju nevinosti, zlu koje pobeđuje dobro i plemenitom autsajderu koji se bori protiv društva. Njih dvojica i kolibretista Erik Krozijer su u Melvilovom tekstu prepoznali predivnu dramsku osnovu za operu, u kojem je brod metafora za svet. Lični pečat ovog kreativnog tima ogleda se u isticanju homoerotskog podteksta Klagartove mržnje prema Biliju, pa čak i Virovog odnosa prema zgodnom, mladom mornaru, koji nisu evidentni u literarnom predlošku. Takođe, Britn i njegovi saradnici su odlučili da tenor peva Vira, dok je uloga Bilija poverena baritonu, a da radnju uokviruju prolog i epilog, u kojima kapetan kao stari čovek razmišlja o neraskidivosti dobra i zla.

Produkcija koju ćemo slušati zajednički su realizovali Kraljevska opera u Lodnonu, Rimska opera i Teatro Real u Madridu. U pitanju je kritički hvaljena verzija Kraljevske opere iz Londona u kojoj nastupaju Žak Imbrailo kao Bili, Brindli Šerat u ulozi Klagarta, dok je Tobi Spens „čovek u sredini - umerni Kapetan Vir koji nam priča priču. Horom i orkestrom Kraljevske opere Kovent Garden diriguje Ajvor Bolton.

Urednice i voditeljke prenosa Ivana Neimarević i Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво