Refleksije

Gordana Đerić: Nelagodnost u jeziku

U emisiji REFLEKSIJE, u četvrtak 13. i petak 14. decembra, možete slušati tekst Gordane Đerić „Nelagodnost u jeziku" koji će kao predgovor njenoj novoj knjizi „Rečnik suvišnih reči" biti štampan početkom naredne godine.

Autorka nas uvodi u Rečnik suvišnih reči, antropološku studiju koja po njenim rečima nije samo zbir reakcija na kvarenje jezika kao opšteg dobra, kao što nije ni samo popis reči koje su izgubile uverljivost ili su sumnjivog, nejasnog smisla. Naime, osim toga što je odgovor na smanjenu osetljivost za jezička pitanja, rutinu i nedomišljenost često izgovorenih reči, Rečnik tematizuje i realnost i prilično govori o sistemu koji opstaje na takvom jeziku.

Gordana Đerić u tekstu navodi da iako se pojam nelagodnost u jeziku odnosi pre svega na nesporazum između konvencionalnog i kontekstualnog značenja, koji je rezultat praktičnog izneveravanja smisla određene reči, njene neodrživosti u datim okolnostima, on je neodvojiv od opšteg nezadovoljstva, u kome je kriza logocentrizma (u smislu poraza reči u objašnjenju sveta, kao i poraza vrednosti i hijerarhija koje je logocentrizam proizveo) sam vrh ledenog brega.

Čita Dušica Mijatović.
Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво