Letnji festivali Euroradija

Direktan prenos – Rosinijev operski festival 2018 u Pezaru

Iz Jadranske arene u Pezaru prenosimo operu „Ričardo i Zoraida” Đoakinia Rosinija. Rosinijev operski festival u Pezaru ove godine održava se u sklopu obeležavanja 150 godina od smrti ovog autora.

Glavne uloge tumače Sergej Romanovski kao nubijski kralj Agorante, Huan Dijego Flores je Ričardo, uloga Zoraide poverena je mladoj južnoafričkoj sopranistkinji Priti Jende, a Zomiru tumači Viktorija Joravaja. Horom teatra Ventidio Baso i Nacionalnim simfonijskim orkestrom italijanskog radija RAI diriguje Đakomo Sagripanti.

Opera Ričardo i Zoraida premijerno je izvedena u Teatru San Karlo u Napulju 1818. godine - na sceni je opstala do 1846. godine, a prvi put je obnovljena tek 1990. godine, upravo na ovom festivalu. Radnju opere prati priča o opsednutosti nubijskog kralja Zoraidom, ćerkom svog neprijatelja, koju drži u zatočeništvu. Zoraidu dolazi da spase njen voljeni Ričardo, hrišćanski vitez. No, njegova ljubomorna žena, uplašena za svoju poziciju, Zomira, naređuje hapšenje i pogubljenje Ričarda kao i Zoraide, koje na kraju spasavaju hrišćanski vitezovi. Libreto za ovu operu napisao je Frančesko Berio di Salsa i zasnovan je na epskoj poemi pesnika i sveštenika Nikola Fortegverija. Slušaćete novu kritičku verziju ove opere, koju je režirao Maršal Pinkoski.

Urednice prenosa Ksenija Stevanović i Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво