Antologija srpske muzike – Stanislav Binički: Na uranku

Jednočina opera „Na uranku” Stanislava Biničkog komponovana je po libretu Branislava Nušića, a u orkestraciji Angela Šureva. Izvodi Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti pod upravom Angela Šureva. Kao solisti nastupaju: Violeta Pančetović-Radaković, sopran, Nataša Jović, mecosopran, Aleksandar Štulić, tenor, i Vuk Matić, bariton.

Premijerno izvedena 2. januara 1904. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu pod upravom kompozitora i uz učešće pevača Sultane Cijukove i Žarka Savića, jednočina opera Na uranku Stanislava Biničkog predstavlja prvu srpsku operu koja je doživela scensku realizaciju. Kako Vlastimir Peričić ističe, ovaj događaj označio je rađanje srpske opere, a veristički obojeni siže, postavljen u nacionalni ambijent, uslovio je izvesno dvojstvo i u muzici. Naime, uticaji italijanskog verizma prepliću se sa elementima srpske tradicionalne muzike.

Radnja opere odvija se u srpskom selu pod Turcima. Ljubav Stanke i Radeta blagosilja Radetova majka Anđa. Iz prikrajka ih posmatra Turčin Redžep koji, kada Rade odlazi sa majkom, izjavljuje Stanki ljubav. Pošto ga Stanka odbija, ljutiti Redžep sprema osvetu. Uz pesmu nailaze momci i devojke i vesele se zbog predstojeće svadbe. Međutim, Redžep na sav glas izjavljuje da se Radetu ne zna otac. Anđa priznaje da je Rade vanbračno dete, ali dete iskrene ljubavi iz mladosti. No, uvređeni Rade već je potegao pušku na Redžepa. Anđa se baca između njih i prima smrtonosni hitac.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво