Gramofonija – "Zimska muzika" Nilsa Frama

Predstavićemo album nemačkog kompozitora i pijaniste Nilsa Frama pod nazivom "Zimska muzika". Snimci su zabeleženi 21. i 22. decembra 2007. godine u studiju Darton u Belinu, a album je objavila produkcijska kuća Irejzd tejps rekords, dve godine kasnije.

Fram je umetnik koji nastoji da u svojim poduhvatima sa akustičnim i elektronskim instrumentima istraži svojstva prostiranja zvuka, konkretno tembralne akustičke fenomene koji nastaju pri ponavljanju svedenih harmonskih struktura opisanih slojevitim, ali prozračnim fakturama. To je slučaj i sa albumom Zimska muzika, koji je autor inicijalno nameravao da pokloni svojoj porodici za Božić. Na ploči se nalaze tri improvizovane celine u kojima dominiraju raskošne rezonance klavirskih žica upotpunjene povremenom upotrebom harmonijuma i čeleste.

Ova prvobitno privatna kolekcija snimaka je nakon pojavljivanja u javnosti izazvala veliki broj pozitivnih komentara u kojima se naročito ističe Framova doslednost i preciznost u dinamičkom nijansiranju, a nije mali broj i onih koji su istakli kvalitet studijskog rada, naglašavajući da je za uspeh ploče podjednako zaslužna i ova kreativna strana mladog nemačkog autora. Naime, album je snimljen u Framovom studiju Darton u Berlinu, te se može reći da je kompletan zvučni sadržaj ove ploče delo jednog čoveka.

Autor emisije Milan Milojković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво