Ars, Artifex

Вечерас у Лесковцу почиње 10. Фестивал филмске режије, који ће отворити Емир Кустурица и његов филм “На млечном путу“.

На фестивалу ће бити приказано 16 филмова, од којих ће бити седам премијера, међу којима и филмови "Мушкарци не плачу" и "Жаба", који су премијеру имали на филмском фестивалу у Сарајеву. Осим пројекција филмова из земље и региона, који ће се такмичити за Гран при "Живојин Жика Павловић", биће приказани и филмови студената из земаља бивше Југославије.
Први циклус програма названог „Југословенски социјализам на филму" почиње данас у Кинотеци. Реч је о истраживачко-образовном пројекту који има за циљ да преиспита и реартикулише историјске услове продукције, дистрибуције и рецепције југословенског филмског наслеђа. Пројекат је посвећен југословенским филмовима који се, по свом приступу јављају као метода новог сагледавања самоуправног социјалистичког друштва Југославије. То су на пример филмови: "Прометеј с отока Вишевице" Ватрослава Мимице, " Службени положај" Фадила Хаџића или "Лицем у лице" Бранка Бауера.
О овим темама говориће Јелена Кнежевић, која је и водитељ данашње емисије.
Представа ''Краљ Иби'', у режији Горана Јевтића, која је своју премијеру доживела у јуну на фестивалу Дев9т, у необичном простору Циглане, имаће још пет извођења у току јесени 2017. "Краљ Иби" је чувени текст једног од најзанимљивијих аутора с почетка 20. века Алфреда Жарија (у представи Атељеа 212 из 1964. Ибија је играо Зоран Радмиловић), који обједињује водвиљско дело са разузданим хумором, приказујући новим хумористичким поступком сурову страну људске природе. Причу о "Краљу Ибију" доноси нам Соња Тодоровић Шегрт.
Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво