Висине

"Te Deum" француског композитора Франсоа Госека

Франсоа Жозеф Госек био je један од Рамоових ученика и врло успешан аутор инструменталне музике друге половине 18. века. Тадашња критика га је хвалила, проглашавајући га једном од највећих нада француске музике. Иако је на пољу инструменталне музике имао доста успеха, више од 25 година покушавао је да се докаже и на пољу вокално-инструменталног стваралаштва. Поред опера, међу овим композицијама налазе се и два ремек дела духовне литературе, Реквијем и Te Deum, које је написао за чланове краљевске породице и значајне моменте у њиховим животима. Тако је Te Deum из 1779. године компоновао поводом објаве трудноће Марије Антоанете, а занимљив је податак да је на премијери, која је уприличена 3. јуна 1779. године у Нотр Даму, на сцени било чак 1200 певача и 300 инструменталиста.

У емисији Висине Te Deum Фрасоа Жозефа Госека слушаћете у интерпретацији Жил Фелдман, Брижит Лафон, Жерара Леснеа, Хауарда Милнера, Глена Чејберса и Хора и оркестра Сорбоне, под управом Жака Гримбера.

Аутор емисије је Тамара Маљковић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво