Висине

"Te Deum" француског композитора Франсоа Госека

Франсоа Жозеф Госек био je један од Рамоових ученика и врло успешан аутор инструменталне музике друге половине 18. века. Тадашња критика га је хвалила, проглашавајући га једном од највећих нада француске музике. Иако је на пољу инструменталне музике имао доста успеха, више од 25 година покушавао је да се докаже и на пољу вокално-инструменталног стваралаштва. Поред опера, међу овим композицијама налазе се и два ремек дела духовне литературе, Реквијем и Te Deum, које је написао за чланове краљевске породице и значајне моменте у њиховим животима. Тако је Te Deum из 1779. године компоновао поводом објаве трудноће Марије Антоанете, а занимљив је податак да је на премијери, која је уприличена 3. јуна 1779. године у Нотр Даму, на сцени било чак 1200 певача и 300 инструменталиста.

У емисији Висине Te Deum Фрасоа Жозефа Госека слушаћете у интерпретацији Жил Фелдман, Брижит Лафон, Жерара Леснеа, Хауарда Милнера, Глена Чејберса и Хора и оркестра Сорбоне, под управом Жака Гримбера.

Аутор емисије је Тамара Маљковић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара