Контрапункт

Јулијa Вознесенскa и Маријa Семјоновнa

У емисији говоримо о Јулији Вознесенској и Марији Семјоновној, руским списатељицама, чија је специфична духовност постала доступна на српском језику захваљујући изванредним преводима саговoрнице Контрапункта ‒ Саве Росић.

Марија Семјонова, по занимању авио-инжењер, од 1989. посвећује се у потпуности писању. Њен историјски роман „Валкира (Онај кога увек чекам)" говори о девојци из једног северног словенског племена и прожет је обичајима и културом старих Словена; „Мач мртвих" детаљно приказује политичке размирице у доба Рјурика.

 

Јулија Вознесенска, 1976. осуђена на четири године прогонства због „клеветања совјетског уређења" и 1980. протерана у емиграцију у Немачку, три године (1996‒1999) живела је у Леснинском женском манастиру Пресвете Богородице РПЦЗ у Провемону (Нормандија, Француска), а потом до своје смрти у Берлину. Тематика, историјат настанка и рецепција њених романа, „Касандрин пут" и „Ланселотово ходочашће", као и књиге „Моје посмртне пустоловине", представљају чудесну повест, поуку и путоказ човеку у систему новог глобалног поретка, који нас је окружио са свих страна.
 

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво