Контрапункт

Јулијa Вознесенскa и Маријa Семјоновнa

У емисији говоримо о Јулији Вознесенској и Марији Семјоновној, руским списатељицама, чија је специфична духовност постала доступна на српском језику захваљујући изванредним преводима саговoрнице Контрапункта ‒ Саве Росић.

Марија Семјонова, по занимању авио-инжењер, од 1989. посвећује се у потпуности писању. Њен историјски роман „Валкира (Онај кога увек чекам)" говори о девојци из једног северног словенског племена и прожет је обичајима и културом старих Словена; „Мач мртвих" детаљно приказује политичке размирице у доба Рјурика.

 

Јулија Вознесенска, 1976. осуђена на четири године прогонства због „клеветања совјетског уређења" и 1980. протерана у емиграцију у Немачку, три године (1996‒1999) живела је у Леснинском женском манастиру Пресвете Богородице РПЦЗ у Провемону (Нормандија, Француска), а потом до своје смрти у Берлину. Тематика, историјат настанка и рецепција њених романа, „Касандрин пут" и „Ланселотово ходочашће", као и књиге „Моје посмртне пустоловине", представљају чудесну повест, поуку и путоказ човеку у систему новог глобалног поретка, који нас је окружио са свих страна.
 

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се