Српски на српском

Пре извесног времена, једна пријатељица послала ми је поруку преко месинџера са линком ка објави једног њеног пријатеља на Фејсбуку у којем се расправља о томе како гласи множина од именице медиј. Њену пажњу привукло је објашњење које је било поткретпљено скенираним страницама речника на основу којих је аутор објаве закључио да је множина од именице медиј - медија. И то зато што тако гласи речничка одредница у којој дословно пише: медиј - са дугосилазним акцентом и постакценатском дужином; медија, м - ваљда м као множина?

Ето, множина од именице медиј је медији, како сви иначе говоре. А ону објаву са погрешним читањем речника лајковало је 77-оро људи. Није то сад нека епохална бројка, али ако свако од њих каже својој фамилији о чему се расправљало на фејсбуку, бројка се повећава на око 250, а нико од њих није у праву.

Кад кажем - бројке, прво ми на памет пада квиз "Бројке и слова", којег се можда сећају старије генерације. Не сећам се да ли је ту ико правио разлику између бројева и бројки, али знам да сам у оквиру игре слова, толико пута чула како такмичари узвикују - самогласник, сугласник, самогласник, самогласник, сугласник - да сам пре научила како се зову него шта значе. Али, да се вратимо бројевима. Може ли бројем да се почне реченица?

Глумица: Јадранка Селец

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво