Недељом за село

Град који је прошле недеље погодио Мачву нанео је велику штету усевима. Страдало је воће и поврће, а највише кукуруз. У току је пријава штете у општини Богатић.

Жетва пшенице на кратко је прекинута због кише. Према информацијама које смо добили из разних делова земље, приноси су испод просека, квалитет је солидан, а цена и даље под знаком питања.

Домаће лубенице стигле су на наше тржиште са десетак дана закашњења. Произвођачи из општине Житорађа надају се да велика понуда неће брзо оборити откупну цену од 20 динара за килограм.

Према плану Националног тима за препород села, млади брачни парови и млади пољопривредници требало би бесплатно да добију на коришћење државно пољопривредно земљиште. Још се, међутим, траже начини како да се то спроведе у дело.

Производња леблебије веома је ретка у Србији, мада је исплатива. Вереници Немања Мирилов и Биљана Марков из Бачког Градишта, заједно са кооперантима, гаје ту тропску биљку на 126 јутара, а производе и високопротеинско безглутенско брашно и тестенине. Посао им иде добро јер је леблебија, кажу, храна за човека 21. века.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво