Читај ми!

Бетовенова колекција Еурорадија

Луј Лорти изводи клавирске сонате Лудвига ван Бетовена. Снимак је са концерта одржаног 7. фебруара у дворани Буржи у Музеју лепих уметности у Монтреалу

Луј Лорти ће, поводом прославе 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, одсвирати комплетне сонате овог композитора на седам реситала током 2020. године. Бетовен заузима посебно место у репертоару овог канадског уметника још од студентских дана, будући да је у Бечу студирао код Дитера Вебера, специјалисте за Бетовенову клавирску литературу.

Иначе, Лорти је познат по интегралним извођењима и снимцима комплетних опуса композитора из различитих стилских епоха, од Лудвига ван Бетовена, Фредерика Шопена до Мориса Равела и Франца Листа. Лортију, дакле, ово није први пут да изводи подухват ове врсте. Као ексклузивни уметник издавачке куће Шандос, у својим раним тридесетим започео је снимање целокупног опуса Бетовенових соната, које је завршио скоро двадесет година касније, а до сада је у лондонском Вигмор холу, Берлинској филхармонији и на конзерваторијуму Ђузепе Верди у Милану приређивао реситале у оквиру којих је извео све тридесет две клавирске сонате Лудвига ван Бетовена.

У ранијим извођењима, на почетку каријере, Лорти је често истицао, како сам наводи, агресивни аспект музике Лудвига ван Бетовена, а сада се више окренуо поетичној, романтичарској страни Бетовеновог стваралаштва. У интерпретацијама ових дела, Лорти своју пажњу првенствено усмерава на мотивски рад, односно на уверљиво и изражајно излагање тема, са циљем да на тај начин себи и слушаоцима одржи пажњу.

Критичари у интерпретацијама Луја Лортија истичу пре свега његову могућност да одржава свој препознатљиви и индивидуални стил који карактеришу прецизна тумачења, емотивна уздржаност и вешто нијансирање тонских боја, тематских материјала и динамичких контраста, али остајући потпуно доследан захтевима партитуре и стилској епохи аутора.

Ауторка емисије Јелчена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво