Научни скупoви

Сто година од уједињења. Формирање државе и права – говори Бојан Милисављевић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ средом можете слушати снимке са конференције „Сто година од уједињења – Формирање државе и права”, која је одржана 26. и 27. новембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У првој емисији овог циклуса Бојан Милисављевић ће говорити о теми „Међународноправни аспекти уједињења”.

На почетку свог излагања Бојан Милисављевић изводи опсежну анализу стања у међународној заједници после завршетка Првог светског рата, односно пред уједињење, с посебним акцентом на значај наше дипломатије у тим околностима. У другом делу излагња биће речи о Париској мировној конферецији, која је сазвана почетком 1919. године и током које је нова држава - Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца - добила признање. Аутор своје излагaњe завршава описом успостављања граница новонастале државе, у чему посебно истиче улогу историјско-етнографске секције коју је водио Јован Цвијић, као и ангажман Михаила Пупина који је, захваљујући својим везама у Сједињеним Америчким Државама, одиграо значајну улогу у томе да Банат припадне Србији.

Следеће среде, 13. децембра, емитоваћемо излагање Милоша Здравковића „Формирање државе без консензуса" са овог научног скупа.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво