Научни скупoви

Сто година од уједињења. Формирање државе и права – говори Бојан Милисављевић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ средом можете слушати снимке са конференције „Сто година од уједињења – Формирање државе и права”, која је одржана 26. и 27. новембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У првој емисији овог циклуса Бојан Милисављевић ће говорити о теми „Међународноправни аспекти уједињења”.

На почетку свог излагања Бојан Милисављевић изводи опсежну анализу стања у међународној заједници после завршетка Првог светског рата, односно пред уједињење, с посебним акцентом на значај наше дипломатије у тим околностима. У другом делу излагња биће речи о Париској мировној конферецији, која је сазвана почетком 1919. године и током које је нова држава - Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца - добила признање. Аутор своје излагaњe завршава описом успостављања граница новонастале државе, у чему посебно истиче улогу историјско-етнографске секције коју је водио Јован Цвијић, као и ангажман Михаила Пупина који је, захваљујући својим везама у Сједињеним Америчким Државама, одиграо значајну улогу у томе да Банат припадне Србији.

Следеће среде, 13. децембра, емитоваћемо излагање Милоша Здравковића „Формирање државе без консензуса" са овог научног скупа.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара