Музика вива – Пјер Жодловски

Представићемо дела француског композитора Пјера Жодловског „Limite circulaire” за флауту и магнетофонску траку, као и „Barbarismes” за камерни оркестар и живу електронику.

Овај аутор у својим остварењима негује спој између акустичног и електронског звука, са јаком драматуршком и политичком потком. Паралелно са стварањем дела у домену савремене музике, Жодловски се бави и музиком за позориште, плес, инсталације, а одржава и концерте електронске и импровизоване музике. Овог аутора занима музика коју назива „активном", која је снажно физички присутна, уз помоћ јаких извођачких гестова, корпореалности инструмента и коришћења просторне димензије звука, али и која носи јак психолошки упис путем рада са афектима, сећањем и визуелном димензијом наше перцепције.

Жодловски је до сада сарађивао са водећим ансамблима за нову музику попут ансамбла Ентерконтампорен, Иктус, Арс Нова и другима. Такође, као импровизатор наступао је у трију са Роланом Озеом и Мишелом Порталом, као и са бубњарем Алексом Бабелом. Дела Пјера Жодловског поручивали су Иркам, Же-Ер-Ем, фестивал у Донауешингену, Електронски студио из Стокхолма, Венецијанско музичког бијенале и друге важне манифестације и институције. Партитуре Жодловског издаје Едиција Жобер, док су његова дела објавили Француски радио и аустријска кућа Каирос.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво