Век хармонике

Слушаћете снимак са концерта Петера Катине, одржаног 8. априла 2018. године у Будимпешти. Концерт је део пројекта „Хармоника и електроника” током којег је уметник одржао реситале и у Братислави, Прагу и Прешову.

Петер Катина је претходно директно иницирао и допринео креирању нових композиција кроз серију мајсторских радионица за композиторе. Овај словачки хармоникаш и светски познати извођач савремене музике на концерту у Будимпешти извео је девет нових комада за хармонику и вишеканалну електронику младих чешких, мађарских, пољских и словачких композитора.

Петер Катина рођен је 1975. у месту Тополчани, а тренутно живи у Кошицама у Словачкој. Дипломирао је на Музичкој академији Карл Нилсен у Данској 2001. године, а постдипломске стидије наставио је у Братислави. Током студија више пута је био лауреат реномираног такмичења за хармоникаше под називом Светски куп, након чега су уследили бројни концерти у земљи и иностранству. Његова специјалност су савремене композиције словачких и скандинавских аутора, а критика га оцењује као амбициозног музичара са одличном техником и изразитим осећајем за наглашавање ритма, али и уметника који је препознатљив по атрактивном стилу интерпретација и изузетној експресији.

У емисији ћете моћи да чујете композиције Транзиција Јазона Ковача, Дисање Балинта Бората и Фразе Гергеја Гујаша, Успаванка за Џона Јана Тројана, Магма за хармонику и кибернетску природу Мирослава Тота, Попуштање за хармонику и траку Михала Јанохе, као и Звуци из леда Јиржија Лукеша.

Уредница Марија Вуковић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво