Студије

Крешимир Шимић: Рађање културе

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка 23. до петка 27. априла, можете слушати делове рукописа осијечког теоретичара књижевности Крешимира Шимића „Рађање културе”.

Тело је једна од темељних чињеница културе, али је хиљадама годинама - најпре у антици, потом у хришћанству, а затим и у модерно доба - било другоразредна величина, потчињена души, духу, или уму. С Ничеом, а нарочито двадесетим веком, та се перспектива мења, да би француски филозоф Жан-Лик Нанси, у свом продорном делу „Деконструкција хришћанства" на запањујуће смео начин ишчитао место и значење тела у хришћанству. Крешимир Шимић, осијечки теоретичар књижевности, следи Нансијеве трагове и чита свете списе управо у кључу који нуди деконструкција. „Психа је", пише Шимић, „име тела" и већ тиме готово скандалозно изокреће вишемиленијумски хијерархијски поредак. Тело, утолико, није нешто затворено, оно није непробојно, нити је некаква супстанција, већ је тело - и овде Шимић следи Декарта - екстензивно. Тело је, наставља Шимић, оно што бива изложено, оно што припада спољашњем, те је увек изван себе. Душа би, утолико, била разликовање тела од њега самог.

Комбинујући ове деконструктивне мотиве Шимић исписује густ, усредсређен текст који светим списима прилази без предрасуда, а телу проналази ново место у хијерархији вредности.

Уредник Иван Миленковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво