Хроника Трећег програма

Можете слушати осврт Дејана Петровића на књигу Петра Јончића „Музичке сликовнице осамдесетих”, објављену у издању Службеног гласника из Београда 2015. године.

У књизи Музичке сликовнице осамдесетих Петар Јончић се бави револуционарном појавом екранизације популарних музичких хитова, нарочито у поменутој декади, те утицајем естетике видео спотова како на уметнике тако и на публику. Подељена у седам поглавља, изузетно дизајнерски опремљена, са мноштвом илустрација на готово свакој страни, ова књига разматра, подсећа и полемише, а превасходно упућује на (поново) слушање и (нарочито) гледање обиља популарних композиција на данас неизбежном Јутјубу. Међу ауторима песама које су обележиле ту златну еру видео спота Петар Јончић наводи: Дјуран Дјуран, Д' Кјур, Ким Вајлд, Дејвида Боувија, Д' Странглерс, Ултравокс, Елтона Џона, Жан-Мишелa Жара, Абу, Дипеш Мод, Мајкла Џексона, Таниту Тикарам, Мадону и многе друге, док се у завршном делу студије осврће на југословенску сцену која је у том периоду била изузетно богата.

Како оцењује Дејан Петровић: „Музичке сликовнице осамдесeтих су вредна студија која у модерном crossover маниру умешно комбинује две можда најмасовније уметности савременог доба: филм и музику. Своју превасходну публику она ће пронаћи међу припадницима генерација које су проживеле еру ничим помућене владавине естетике музичких спотова осамдесетих, али ће бити драгоцено и информативно штиво и онима којима тај период не представља ништа више од једног неутралног историјског тренутка".

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво