Читај ми!

Kometa veka doživela Ikarovu sudbinu?

ISON, poznata i kao kometa veka, nije uspela da proleti pored Sunca, već je eksplodirala, javlja kanadska televizijska stanica „Si-Bi-Es“. NASA je na Tviteru napisala da se kometa toliko približila Suncu, da je doživela sličnu sudbinu kao junak iz grčke mitologije Ikar.

21.05 - NASA je na Tviteru napisala da se kometa toliko približila Suncu, da je doživela sličnu sudbinu kao junak iz grčke mitologije Ikar.

20.42 - Ledena repatica nije uspela da preživi prolazak u tački perihela, eksplodirala je, javlja kanadska televizijska stanica Si-Bi-Es

20.38 - Javnost je i dalje u neizvesnosti. Ukoliko se kometa ISON rastavi na komade, to će biti značajno za nauku, jer će možda moći da se otkrije njen sastav i odgovori na brojne nedoumice.

19.55 - Ako preživi temperaturu od 2.760 stepeni Celzijusa, kometa će prema navodima astronauta, ljudskom oku biti vidljiva kao nekakav svetionik.

19.40 - Prema rečima naučnika, ovo je kao bacanje grudve snega u vatru!

19.32 - Ovo su kritični minuti za ISON, veoma kritični, jer kometa trenutno trpi ekstremno intenzivnu solarnu radijaciju i gravitacione sile. 

19.24 - Prema onome što naučnici znaju o njenoj orbiti, ukoliko preživi, kometa ISON bi trebalo da ode u Ortov oblak i da se više nikada ne vrati.

19.17 - Stručnjaci su najavili da će ukoliko preživi, sjaj komete ISON biti i do 15 puta jači od Meseca i da će biti vidljiva po danu.

19.09 - Naučnike zabrinjava izbacivanje koronarne mase sa Sunca, koja se kreće u pravcu komete. Ovakvo izbacivanje je uništilo kometu Elenin, koja je bila mnogo dalje od Sunca, u odnosu na ISON. Nadajmo se da ISON nije te sreće.

18.54 - Prolazak komete veka ISON na samo 730.000 kilometara od Sunca, biće snimljen zahvaljujući SOHO-u (zajednička svemirska opservatorija Evropske i Američke agencije za istraživanje svemira (ESA/NASA), letilici STEREO i Solarnoj dinamičkoj opservatoriji (SDO).

Na nebu će večeras moći da se vidi pravi kosmički spektakl. Kometa ISON proleteće pored Sunca i dostići temperaturu od 2.760 stepeni Celzijusa.

„Kometa veka“, kako je nazvana, proći će na samo 730.000 kilometara od Sunca u 19.37 časova, po srednjoevropskom vremenu.

Bliski susret sa Suncem uzrokovaće ne samo isparavanje leda u telu komete, već i dezintegraciju prašine i kamena.

Profesor Zim O'Brajen, direktor opservatorije „Džodrel benk“, uporedio je prolazak komete sa bacanjem grudve u vatru.

„Biće veome teško da preživi. Ipak, mislimo da je dovoljno velika i da se dovoljno brzo kreće“, objašnjava naučnik.

Donald Jeomans iz programa NASA za svemirske objekte blizu Zemlje, kaže da postoje tri mogućnosti.

„Mogla bi da bude dovoljno izdržljiva da preživi prolazak i da postane blještava i vidljiva golim okom. Može da se desi da sunčeva gravitacija pokida kometu, a postoji i verovatnoća da bi svemirsko telo moglo, zbog visoke temperature, da se jednostavno rasprši u oblak prašine“, ističe Jeomans.

U svakom slučaju, spektakl je zagarantovan.

Naučnici procenjuju da kometa mora da bude najmanje 200 metara u prečniku da bi preživela prolazak, a dosadašnji proračuni govore da se prečnik komete kreće od 400 pa do 1.200 metara.

Kada bude proletala pored Sunca, kretaće se oko 340 kilometara u sekundi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво