Два и по доктора хемијских наука и природна козметика из лабораторије у Крагујевцу

Пре четири године, Крагујевчани Невена, Владимир и Никола – доктори хемијских наука, осмислили су и направили своју линију козметике. Из њихове „биљне лабораторије", како кажу, излазе производи направљени од састојака природног порекла.

При испитивању лабораторијских реакција између Невене и Владимира догодила се хемија, која их држи у срећном браку осам година. Обоје стално запослени на Институту за хемију, Природно математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, у дугогодишњем истраживању састава биљака и њиховој значајној примени у фармацеутској индустији, одлучују да направе прву крему.

„Негде је била моја идеја,зашто ми сами не бисмо испробали да применимо. Тако да смо прву формулацију ту невен крему као потпуно природну направили колега и ја који је био мој докторанд, а онда се придружила и моја супруга“, каже доц. Др Владимир Михаиловић.

Никола се у слободно време бави пчеларством, што им обезбеђује неке основне сировине за производе.

„Наша прва улагања су била минимална. Имали смо восак, имали смо прополис, купили смо маслиново уље и теглице. Од првих 10 теглица ми смо кренули да окрећемо новац и улажемо у производњу“, наводи Никола Срећковић, истраживач сарадник Института за хемију.

Пажљивим одабиром биљака попут невена, бршљена, кантариона, коприве, које ови научници претварају у биљна уља и екстрате, мацерате, етарска уља, направили су серију производа за негу лица, тела и косе. Препарати су ручно прављени, у малим серијама, увек свежи.

„Од самог почетка желели смо да нешто чиме се иначе бавимо у научном смислу да направимо и конкретано, производ који може да помогне људима. Успели смо да направимо 20 производа који обухватају неку целокупну основну негу лица тела и косе“, каже др Невена Михаиловић, научни сараник у Институту за хемију.

Никола ће свој докторат одбранити ових дана, па у шали кажу да су за сада „два и по доктора наука“ који своју инспирацију искључиво црпе на факултету, што доказује да и фундаменталне науке могу да буду занимљиве и дају велики подстрек за развој нових предузетничких идеја, а све уз примену науке.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара