Читај ми!

Никад до сада виђено – орангутан залечио рану мелемом који је направио од биљака

Орангутан са индонежанског острва Суматра залечио је себи велику рану на образу користећи мелем направљен од биљака. Ово је уједно први забележени случај да је животиња у дивљини лечила повреду уз помоћ лековите биљке.

Након што су биолози приметили да је орангутан Ракус нанео биљни облог на лице, рана се затворила и зацелила у року од месец дана.

Научници кажу да овакво понашање можда води порекло од заједничког претка људи и великих човеколиких мајмуна.

„Они су наши најближи рођаци и овакав пример показује колико тога делимо са њима. Сличнији смо им него што смо различити“, каже биолог др Изабела Лаумер са Института „Макс Планк“ и вођа истраживања.

Њен тим је у јуну 2022. године у Националном парку Гунунг Леусер приметио да Ракус има велику рану на образу.

Верују да је повређен у борби са супарницима – другим мужјацима орангутана, јер су се у данима пре него што су приметили рану чули његови гласни крици.

Тим је онда приметио да Ракус грицка стабљику и листове биљке „акар кунинг“, која има антиинфламаторна и антибактеријска својства и локално становништво је користи код лечења повреда, али и маларије и дијабетеса.

Ракус је више пута стављао течност на образ, а онда по рани размазао сажвакану биљку све док није потпуно прекрила озледу. Потом је наставио да се храни биљком.

Мелем је, чини се, урадио своје. Научници су приметили да није било никаквих трагова инфекције, а рана се затворила у наредних пет дана. Након месец дана, потпуно се зацелила.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара