Читај ми!

Захуктава се свемирска трка – Кина лансирала нову мисију на тамну страну Месеца

Кина је лансирала нову мисију на удаљену „тамну страну“ Месеца, прву од три планиране мисије у наредним годинама са циљем да Пекинг спусти човека на Месец до 2030. године.

Уколико мисија „Чанге-6“ прође успешно, то ће додатно повећати амбиције Кине да до 2030. године спусти човека на Месец, што забрињава САД, а услед геополитичких тензија челник Насе Били Нелсон назвао је ово новом свемирском трком.

Од када је прва мисија „Чанге“ (названа по митској богињи Месеца) полетела 2007. године, Кина је забележила велики напредак на пољу истраживања Месеца и смањила технолошки јаз са САД и Русијом.

Без директне видне линије са Земљом, „Чанге-6“ ће морати да се узда у недавно постављени сателит који кружи око Месеца током своје 53-дневне мисије и изведе никад до сада покушано слетање на Месечеву удаљену страну.

Исти сателит ће послужити и мисијама без посаде „Чанге-7“ и „Чанге-8“ 2026. и 2028. године. Њима ће Кина испитати да ли на јужном полу има воде и направити рудиментарну станицу са Русијом – све са циљем да на површину спусти астронауте до 2030. године.

У оквиру мисије, „Чанге-6“ ће покушати да прикупи и врати на Земљу узорке из басена Аиткен на јужном полу, који је највећи и најстарији кратер на Месецу. Стручњаци кажу да би узорци могли да дају одговоре о значајном периоду соларног система пре више милијарди година.

Уколико мисија прође како треба, очекује се да Кинеска национална свемирска администрација подели узорке са међународним партнерима, као што је то урадила и са узорцима које је скупила мисија „Чанге-5“.

Та мисија је 2020. године први пут потврдила да Кина може безбедно да врати летелицу са површине Месеца на Земљу.

Планови Пекинга забринули су Насу, чији је администратор Бил Нелсон више пута рекао да је забринут да ће Кина присвојити било које водене ресурсе на Месецу. Са друге стране, Пекинг је изразит у томе да је Кина привржена сарадњи са свим нацијама у изгради заједничке будућности.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара